fbpx

Kanada szerint nő az igény a minőségi búzára

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 13.

A kanadai kormány szerint a minőségi búzának és durumnak van jövője. Ezért 11,2 millió kanadai dollár kutatási forrást biztosít a búzatermelés fejlesztésére.

durum
A kanadai durum valóban „fogalommá” vált (forrás: fieldstoneorganics.ca)

Exportorientált ágazat

Kanada a világ teljes búza- és durumkínálatának körülbelül 4%-át állítja elő, és a globális export körülbelül 13%-át adja. Tavaly 32 millió tonna búzát és durumot termeltek, amiből 23,4 millió tonna körüli mennyiség kerülhet kivitelre, azaz a termelés 72 százaléka.

Nem csoda, ha a búzaágazat fontos gazdasági hajtóerő az országban, de ahhoz, hogy Kanada ezen a téren a világ élvonalában maradjon, jelentős fejlesztésekre lesz szükség – ismerték fel az orosz konkurenciától érintett észak-amerikaiak.

Minden ponton fejleszteni kell

A klaszterbe fogott kutatási programban éppúgy megjelennek az új genomikai eszközök (génszerkesztés), mint a legjobb gazdálkodási gyakorlatok. Fontos cél az éghajlatváltozásra való gyors reagálás és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának (ÜHG-k) csökkentése. A környezeti változásokhoz kapcsolódóan a búza kártevőkkel és kórokozókkal szembeni ellenállóképességét is erősítik.

Kanada pontosan tudja, hogy az oroszokkal folytatott versenyben csakis a minőség terén rúghatnak labdába, ezért erre fektetik a hangsúlyt. Úgy vélik, a kanadai búza a minőségének köszönhetően tett szert hírnévre a világban, és nő a kereslet az ilyen egyedi termékek iránt. Ha megtalálják a módját az aszály és a károkozók elleni védekezésnek, akkor a kanadai búzaexport sikeres marad.

Persze így is megvan az esélye annak, hogy a túlnépesedő és gazdasági problémákkal küzdő világ végül a takarmánybúzával is megelégszik.

Kapcsolódó cikkünk: Magyar esélyek az orosz búza árnyékában.