fbpx

Kis kínai kutatók nagyszemű búzát szerkesztettek

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 05.

A búza genomja ötször nagyobb, mint az emberé, ezért csak öt éve ismerjük. Kínai kutatók most feltárták egy lényeges, hozambefolyásoló gén működését, amit befolyásolni is tudnak.

búzakalász
A búzaszem hosszát és súlyát is befolyásolni lehet géncsendesítéssel
(forrás: swissplantscienceweb.unibas.ch)

A búza a világ legszélesebb körben termesztett élelmi gabonája. A genomja mintegy 15 milliárd bázispárt tartalmaz, kb. ötször nagyobb, mint az emberé, ezért csak 2018-ban, 15 évvel a humán genom leírása után tudtak géntérképet készíteni róla. Innentől kezdve viszont lehetővé vált egyes tulajdonságainak módosítása.

Egy gént kellett hozzá elcsendesíteni

Kína az élelmiszerimportnak nagyon kitett állam, itt stratégia kérdés az önellátás biztosítása – ha kell, génszerkesztés révén. A Plant Biotechnology Journal legfrissebb számában megjelent kutatás szerint kínai tudósok egy nagyobb hozamú búzát alkottak a szemfejlődést befolyásoló molekuláris mechanizmusok azonosításával és a CRISPR-CAS9 genetikai olló alkalmazásával.

A kutatók megállapították, hogy a DNS-láncok átírásakor szerepet játszó TabHLH489 fehérje működése alapvető összefüggésben áll a búzaszemek hosszával. A TabHLH489-gén elcsendesítésével megnövekedett a szemek hossza és súlya, míg túlzott működése ellentétes hatást váltott ki. A csapat feltárta azt a mechanizmust is, ahogyan a cukrok és növényi szteroidok hatására módosul a szemhosszúságot befolyásoló gén aktivitása.

Nagy termelő, nagy importőr – pont, mint az EU

Kína tavaly 137 millió tonna búzát termelt, de 2022 óta ő a világ legnagyobb búzaimportőre is. A jelenlegi értékesítési szezonban 12,5 millió tonna búzát importálhat, mögötte 11-11 millió tonnával Egyiptom és az EU következik, végül Indonézia és Törökország 10 millió tonna körüli mennyiséggel vetélkedik a harmadik helyért. Az Európai Unió korábban soha nem került fel a búzaimportőrök dobogójára, a háború azonban megváltoztatta a kereskedelmi útvonalakat.

Amint az várható volt, egyre élesebb vita folyik a génszerkesztés európai engedélyezéséről. Erre készülve már tavaly novemberben körbejártuk a témát: Mire jutunk a génszerkesztéssel?