fbpx

Az új rekord ellenére kevesebb kukorica lép ki Brazíliából

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 06.

Már meg sem lepődünk azon, hogy Brazília minden évben újabb rekordot jelent be kukoricatermelésből. Az azonban intő lehet, hogy ennek egyre nagyobb hányada bőrbe kötve, baromfiként és sertésként hagyja el az országot.

 

kukoricavetes brazilia
Safrinha vetése Brazíliában (Forrás: Camellia Plc)

 

Belecsúsznak az aszályba, mégis

Az USDA 2 millió tonnával 105 millió tonnára csökkentette a várható brazil kukoricatermést a március elsejével kezdődő gazdasági évre. Ennek oka, hogy a fővetésű kukorica hozamai kisebbek a vártnál, valamint a másodvetésű safrinha – amelyik ma már a tejes brazil termés háromnegyedét adja – késve kerül a földbe. 2021-ben a brazil kukoricatermő terület mégis egymillió hektárral nőhet, amivel mindenkori csúcsot érhet el, 19,5 millió hektárt. A becsült termés pedig – a csökkentés ellenére – még mindig 2,4 százalékkal lenne magasabb a tavalyinál és szintén új rekordot jelentene. A magas kukoricaárak ugyanis arra ösztönzik a termelőket, hogy a vetés csúszása ellenére növeljék a kultúra területét, akár azon az áron is, hogy megkockáztatják a virágzás aszályos időszakra esését.

 

Nemcsak Kína hajtja őket

A tengeri ára nemcsak a kínai vásárlások miatt magas Brazíliában. A belső felhasználás is folyamatosan nő az egyre gyarapodó állatállomány és az etanolipar fejlődése miatt. (Erről itt írtunk legutóbb.) Ezért tavaly januárhoz képest dollárban mérve „csak” 30 százalékkal nőtt a kukorica ára, míg reálban nézve 64 százalékkal emelkedett. Brazília belső kukorica-fogyasztása az utóbbi időben évente 3 százalékkal nő, az elmúlt 20 évben megduplázódott. Az ország ezalatt a világ legnagyobb exportőrévé vált csirkehúsból és a negyedik legnagyobbá sertéshúsból. E két abrakfogyasztó állat takarmányának 60 százalékát a kukorica teszi ki. 2020-ban a pandémia 1,4 százalékosra fékezte a sertés- és baromfi-előállítás bővülését, idén azonban belehúznak a brazilok: 4 százalékkal nőhet a termelés az USDA szerint. Ehhez képest az etanolipar kevés kukoricát vesz fel (azt inkább cukornádból gyártják), az iparág fejlődése azonban exponenciális.

 

Egyre inkább bőrbe kötve adják el

A másodvetésű kukorica Brazília középső részén minden évben a szóját követi az adott táblában. Idén azonban 2-3 késéssel tudták betakarítani a szóját, mivel annak vetése is megcsúszott a szokatlanul száraz időjárás miatt. Januárra normál esetben már bent kellene lennie a tárolókban a szójának, és március elejére be kellene tudni fejezni a kukorica másodvetését. A kormányzat becslése szerint idén a safrinha 15-25 százaléka csúszhat ki az ideális vetési időszakból. A magas árak miatt, mégis inkább nő és nem csökken a termőterülete. Az USDA azzal számol, hogy az ideálistól eltérő viszonyok miatt a korábban becsültnél kisebb lehet az össztermés Brazíliában, de még így is mindenkori rekordot érhet el. Az exportra jutó mennyiség azonban az erős belső felhasználás miatt a korábban becsült 39 millió tonnáról 37-re mérséklődhet, és ezzel a 2018/19-es szint alá eshet.