fbpx

Föl-le ugrál a barack ára – ez van a hátterében

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 14.

Az időjárási nehézségek ellenére mégsem rossz a spanyol baracktermés, csak az egyes régiók kínálati csúcsai csúsztak szét, illetve össze. Így hol jóval magasabb, hol sokkal alacsonyabb a heti ár a vártnál. A spanyol termelés egész Európa kínálatát meghatározza.

kajszibarack
A spanyol mennyiség mégiscsak jó, a méretekkel több a baj (fotó: Horizont Média)

Sok kis barack

A spanyol gyümölcsmennyiség sokkal jobbnak látszik a vártnál. A helyi agrártárca az idei csonthéjas termést – a nektarint nem számítva – 1,22 millió tonnára becsüli, 29%-kal többre, mint a 2022. évi volt, amikor a tavaszi fagyok is „szüreteltek”. Katalóniában és Aragóniában, ahol mintegy két héttel korábban kezdődött el a szedés, tavalyhoz képest akár 40 százalékkal is több barackot gyűjthetnek be. Eközben Murciában a szokásosnál lassabban cseng le a kampány, még mindig szállítanak gyümölcsöt a helyi gazdaságok. Viszont a barackméretek korántsem ideálisak. Az elmúlt időszak időjárási viszontagságai miatt minden csonthéjas gyümölcsben, különösen az őszibarackban és a nektarinban a kis méretek a jellemzőek.

Ugráló árak

A dél-spanyol Murcia barackszedési kampányának vége idén egybeesett az észak-spanyol Aragónia és Katalónia szezonkezdésével, így a kezdeti kínálati űrt most egy átmeneti piaci túltelítettség követi. „Májusban nagyobb volt a kereslet, mint a kínálat, aztán az északi termőrégiók berobbanásával megfordult a helyzet, és összeomlottak az árak” – összegez egy exportőr, aki szerint a lapos barackot a legnehezebb eladni most. Abban bízik, hogy hamarosan ismét fordul a kocka, és a piac észreveszi, hogy az olaszországi Emilia-Romagna régióban nagy a terméskiesés a tavaszi áradások miatt.