fbpx

Az orosz és ukrán gabona legnagyobb uniós vásárlói

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 17.

A célállomások aszerint alakulnak, hogy mekkora a gabonahiány az adott országban, és mennyire lehet most megközelíteni.

durum
Durum: a 2023-as év sikernövénye (forrás: 5.imimg.com)

Hasított az orosz durum- és borsóexport

2023 júliusa és novembere között az Orosz Föderáció 2,23 millió tonna gabonát és hüvelyest szállított az EU-ba, míg 2022 azonos időszakában 968 ezer tonnát. Spanyolországba csaknem kilencszeresére, míg Olaszországba közel nyolcszorosára emelkedett az exportjuk. Ez a két uniós állam fej fej mellett az orosz gabona legnagyobb importőre az EU-ban, 850, illetve 812 ezer tonna terményt vásároltak. A harmadik Belgium közel 200 ezer tonnával (4-szeres növekedés), majd következik a duplázó Görögország (160 ezer tonna), végül Lettország (105 ezer tonna), aki az élbolyban egyedüliként fékezte az orosz importot a tavalyi szint negyedére. (Egyébként a balti államok tranzitként nagyon fontos szerepet játszanak az orosz exportban, Lettország januártól november végéig 2 millió tonna, Litvánia 21 millió tonna orosz gabonát továbbított.)

Már írtunk róla, hogy Olaszország elsősorban a durumvásárlásban érdekelt, oroszországi importjának 71%-át ez a gabona tette ki. Mostanra Oroszország lett az olasz piac második legnagyobb durumellátója. Spanyolországnak viszont az állattartás fehérjeigényét kellett fedeznie borsóvásárlással, így nála ez képezte az importált mennyiség 67%-át. Görögország döntően búzára tartott igényt, míg a belgák főleg lenmagot vásároltak az oroszoktól.

Kevesebb ukrán termény jutott el Konstancába

Ukrajna a 2023-as naptári évben összesen 44,8 millió tonna gabonát értékesített, 16%-kal többet, mint 2022-ben. A kivitel az év végén futott fel. A teljes exportértékből 17%-kal részesedett Spanyolország, Kína ismét a második lett a listán (14%), Románia pedig, amelyik 2022-ben az első volt az ukrán gabonát importálók világrangsorában, tavaly 12,5%-os részesedéssel a harmadik helyet szerezte meg. Ebben nem kis szerepe volt az oroszok fekete-tengeri és dunai támadásainak. A három említett állam együttesen az ukrán gabonaexportérték mintegy 44%-át adta.

Az ukrán export termékszerkezetéről itt olvashat többet: Ukrajna: a háború hatása az exportra annyi, mint egy aszályé?