fbpx

Nova Pekacid: biztonságos megoldás öntözővizek savazására

Írta: - 2022 június 15. -Hirdetés

Az öntözővizek legfontosabb tulajdonságai a pH/Ec-érték, Cl/Na-szint és a HCO3-szint. Ezek az értékek nagyon nagy mértékben meghatározzák a vizek használhatóságát, mind tápoldatozás, öntözés vagy növényvédelmi célokra. A kemény víz drasztikusan befolyásolhatja a műtrágyázási és a lombtrágyázási technológiák hatékonyságát. A lúgos és a kemény öntözővizek nehezen kezelhetők magas bikarbonát-, Ca- és Mg-tartalmuk miatt. Könnyen oldhatatlan vegyületeket, csapadékot hoznak létre, amelyek eltömítik a permetező- és öntözőrendszereket. A kemény víz használata tehát tápanyag-kicsapódáshoz, eldugult csepegtetőkhöz és fúvókákhoz vezethet. Ez jelentősen csökkenti mind az öntözés, mind a növénytáplálás, sőt a növényvédelmi kezelések hatékonyságát is. Így a víz és a vízben oldott juttatott tápanyagok egy része el sem jut a növényig. Lehet, hogy Ön is tapasztalta már, hogy az öntözés, illetve a permetezés hatásfokát a vízkőlerakódás jelentősen csökkentette. Ez elkerülhető, ha az öntözővizeket savazzák, és a víz pH-ját folyamatosan maximum 6,8-6,5 értéken tartják.

Jó hír, hogy van egyszerű és gazdaságos megoldás, a PeKacid savazó hatású öntöző műtrágya használatával!

Hogyan működik a Nova PeKacid?

A PeKacid egy biztonságos, szilárd halmazállapotú, foszforsavtartalmú kristályos termék, amely száraz formában biztonságosan kezelhető, könnyen adagolható, és tárolható. Feloldva a víz pH-ját csökkenti, a hidrogénkarbonát tartalmát semlegesíti, így megakadályozza a vízköves csapadék képződését. Töményebb oldatban a meglévő meszes lerakódások oldására is kiválóan alkalmas.

A PeKacid™ számos technológiában alkalmazható. A kertészeti kultúrákban zárt termesztő berendezések talajos vagy talajnélküli (hidropónikus) technológiáiban, vagy a szabadföldi kertészeti és szántóföldi kultúrákban. Kalcium-nitráttal egy tartályban keverhető, ami a felhasználhatóságát tovább szélesíti. A PeKacid™ semlegesíti az oldatban található hidrogén-karbonátokat, és feloldja a vízkőlerakódásokat, ezáltal elkerülhető a csepegtető testek/tüskék vagy fúvókák méretszűkülése és eltömődése az érzékeny rendszerben. Ez számos előnnyel jár: például az öntöző- és permetezőrendszerek nagyobb teljesítménye, hosszabb élettartama, az öntözővíz és a műtrágyák egyenletes és hatékony elosztása. További előny, hogy a már korábban kialakult lerakódásokat és dugulásokat is megszünteti. A Pekacid használata igen kedvező hektárköltségek mellett a permetlevek pH-értékét is optimalizálja, és csökkenti a HCO3 szintjét.

ember

Ajánlott minden olyan mezőgazdasági felhasználásnál, ahol magas hidrogén-karbonát-tartalmú, meszes, kemény vízzel kell dolgozni, legyen szó öntözésről vagy permetezésről. A savazó hatás mellett komoly foszfor- és káliumforrás, így kiegészítő foszfortáplálást is biztosít a növények számára. Por-állagának köszönhetően biztonságos, könnyen kezelhető, szállítható és tárolható.

Felhasználási terület:

A rendszer tisztítását a lágyszárú termény vetése/ültetése előtt vagy a betakarítást követően ajánlatos elvégezni. Az évelő növények (pl. gyümölcsösök, szőlőültetvények) esetében – az eljárás egész évben kivitelezhető.

Vegetációs időben javasolt a vízminőség alapján kiszámított PeKacid mennyiség bekeverése, melynek általános dózisa kb. 1 g/l. Pontosabb adagolásért kérjük, töltse le a PeKacid applikációt a Google Play vagy az iTunes AppStore mobil áruházakból!

telefon

Kísérletünkben az ICL PeKacid savazó hatású műtrágyájának tisztító hatását vizsgáltuk. Az eredmények magukért beszélnek! A kísérleti eredményeket itt ismerheti meg:

Kísérleti eredmények – PeKacid használata öntözőrendszerek tisztítására.pdf

További információk: www.pekacid.hu

Szaktanácsadás: Részletes, ingyenes szaktanácsért, vagy termékeinkkel kapcsolatos további információkért keresse Rácz Gábor területi képviselőnket!