fbpx

Továbbképzésre várják a 30 ha feletti gazdákat

Írta: Czékus Mihály - 2024 február 17.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és a Magyar Agroökológia Hálózat Egyesület közös szervezésében 2024. március 12-13. között Jakabszálláson kerül lebonyolításra az agroökológia és a regeneratív mezőgazdaság iránt érdeklődő gazdák képzése.

A szervezők a képzésre olyan gazdálkodók jelentkezését várják, akik legalább 30 ha területen gazdálkodnak. A rendezvényen a résztvevők részvételi díját, étkeztetését és elhelyezését az EIT Food fedezi. Ráadásul a résztvevők közül – az erre jelentkezők közül kiválasztva – 6 gazdaságban talajvizsgálatokat végez az ÖMKi, és a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatokat tartalmazó akciótervet is készít, szoros együttműködésben a gazdálkodókkal.

Olyan gazdákat várnak, akik legalább 30 ha területen gazdálkodnak

A regeneratív mezőgazdaság számos módon ellensúlyozza a biológiai sokféleség csökkenését, mind a föld felett, mind a talajban. A természet nem hagyja „fedetlenül” a talajt – ahogy a regeneratív mezőgazdaság sem. A virágcsíkok, a köztes kultúrák vagy az újravetés állandó talajtakarást, valamint változatos élelmezési és menhelyi lehetőségeket biztosítanak a rovarok és más állatok számára. Ezenkívül a rovarölő szerek csökkentett használata megvédi a hasznos rovarokat. A talajban a növények molekuláris diverzitása elősegíti a mikroorganizmus-közösségek diverzitását, míg a csökkentett talajművelés elősegíti a talaj szerkezetének integritását, valamint védi a mezo- és makrofaunát. A biológiai sokféleség előmozdítása azonban korántsem az egyetlen előny. A regeneratív mezőgazdaság növelheti a talaj víztartó képességét és javíthatja a talajvíz minőségét a nitrát lefolyás csökkentésével. Ezenkívül egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a regeneratív intézkedések növelik a talaj szervesanyag-tartalmát, ami a megtermelt növény tápanyagtartalmának növekedéséhez vezet. A talaj egészségének javítása révén a regeneratív intézkedések kulcsfontosságúak a gazdálkodók klímaváltozás kihívásaival szembeni ellenálló képességének erősítésében. Biztosíthatja jövőbeli jövedelmezőségüket és élelmiszerellátásunkat.

Az EIT Food által támogatott program az EIT Food Észak-Kelet Európai Központján keresztül valósul meg.

Jelentkezési határidő: 2024.02.25.

A jelentkezés elfogadásáról 2024.03.01-ig kapnak értesítést a gazdák.

A Talajmegújító gazdák legutóbbi konferenciája is a témáról szólt, beszámolónkat itt olvashatják.