fbpx

Gyepápológép-újdonságok

Írta: MezőHír-2024/2. lapszám cikke - 2024 február 18.

Környezetűnk füvesítésének rendben tartása érdekében a mezőgazdaságigép-gyártók folyamatosan fejlesztik a gyepápoló gépeket. A másik nagy gyepgazdálkodási terület a legjobb minőségű takarmány előállítását szolgálja, a nagy hozamú állattartás számára. A gépgyártók az ehhez szükséges gépeket, eszközöket is folyamatosan korszerűsítik. A többfajta gyepápoló gép közül fűnyíró-újdonságokat mutatunk be.

ECHO Robotics TM-850 fűnyíró

A japán Yamabiko csoporthoz tartozó ECHO vállalat több mint 40 éve világelső a professzionális kézi és gépi tereprendezési, zöldterület-kezelő berendezések fejlesztésében, gyártásában. A nagyobb TM-1050 és a TM-2050 robotfűnyíró-modellek után (1. kép)

robotfűnyírók
1. kép. ECHO TM-1050 és ECHO TM-2050 robotfűnyírók
(forrás: echorobotics.de)

2023 végén a vállalat piacra dobta a nagy zöldterületek karbantartására alkalmas új, ECHO Robotics TM-850 jelzésű robotfűnyírót (2. kép).

robotfűnyíró
2. kép. Új ECHO Robotics TM-850 jelzésű robotfűnyíró
(forrás: echorobotics.de)

Az új robotfűnyírót kifejezetten nagy területek megfizethető, rendszeres fűnyírásához fejlesztették ki, ezért ideálisan használható sportlétesítményekhez, futballpályákhoz, golfpályákhoz, városi kertekhez, parkokhoz stb. A robotfűnyírók gazdaságosan üzemeltethetők, mert a kezdeti beruházási költség kb. 50%-kal alacsonyabb az azonos teljesítményű, professzionális, hengeres fűnyírókéhoz képest. Az energiaköltségek is kb. egyharmaddal kisebbek, és nincs munkabérköltség a kaszálási munkáért. Az új ECHO Robotics TM-850 fűnyíró a nagyobb modellek technológiáit ötvözi egy kisebb és olcsóbb modellbe. A fűnyíró robot minden alkatrésze gondosan védett a por és a víz ellen, ezért még esőben is működőképes. A fűnyíró a villamos hajtású kerékmotorokkal, csúszásmérsékelt kerekekkel könnyedén kezeli a nehéz terepet, és a haladási sebessége automatikusan alkalmazkodik az akadályokhoz.

Az ECHO Robotics TM-850 fűnyíró a fejlett, sokoldalú érzékelőkkel többféleképpen vezérelhető, programozható, határolóvezetékkel vagy anélkül, RTK-GPS segítséggel, távolról irányítható. Felügyelhető mobiltelefonos appon vagy PC-n keresztül, ahol olyan funkciók állnak rendelkezésre, mint a helymeghatározás, a térképelőzmények, a ciklusnézet, lopásvédelem stb. A különféle beállított paraméterek online is módosíthatók, például a munkaidő ütemezése, a vágási magasság, a nyírási fűnyom stb. Az öt beépített szonárérzékelő észleli az ismeretlen akadályokat, amelyeket a gép kikerül. Ezenkívül akár 6 robot is használható ugyanazon a területen egymás akadályozása nélkül. Az akkumulátor teljes lemerülése előtt a fűnyíró visszamegy a telepített töltőhelyre, és feltöltés után ott folyatja munkáját, ahol abbahagyta.

A robotfűnyíró kiváló vágási minőségét kettő, szabadon lengő vágófej, fejenként 6 db speciális rozsdamentes acélpengével biztosítja. A csúszó talpas, függőleges mozgásszabadságú vágórendszer automatikusan alkalmazkodik a terephez, ez biztosítja az állandó vágási magasságot. A vágott apríték néhány milliméter hosszú, ezért mulcsként a talajba is visszakerülhet. A sima vágás mellett beállítható a gyepterület csíkozása (nyírási fűnyom) is. A rendszeres vágás sűrűbb és ellenállóbb gyepet eredményez még olyan helyeken is, mint a futballkapu környéke. Az ECHO Robotics TM-850 gép fontosabb műszaki adatai a következők: maximális területkapacitás 15 000 m2/nap, vágási szélesség 422 mm, vágási magasság 20–80 mm, késfejek száma 2 db, kések száma fejenként 6 db, haladási sebesség 3,6 km/h, maximális emelkedőkapaszkodás 30%, akkumulátorkapacitás LiFePo4 8,55 Ah, átlagos lemerülési üzemidő 2 h, átlagos töltési idő 55 min, hosszúság 84,5 cm, szélesség 66,5 cm, magasság 35 cm, tömeg 25 kg, közeli zajhatása 52 dB(A).

A robotfűnyírók veszélyes munkaterületen is használhatók, pl. szennyvíztisztítók, repülőterek, nagyfeszültségű villamos alállomások stb. füves területeinek nyírására (3. kép).

Robotfűnyíró
3. kép. Robotfűnyíró alkalmazása nagyfeszültségű villamos alállomáson
(forrás: echorobotics.de)

PÖTTINGER NOVACAT V 8400 és NOVACAT V 9200 típusjelzésű fűnyíró

A mezőgazdasági gyepgazdálkodás során a legjobb minőségű takarmány előállítására törekednek. Az innovatív mezőgazdasági gépgyártó 2023-ban az új P ÖTTINGER N OVACAT V 8400 és NOVACAT V 9200 típusjelzésű (csak a méretben és a teljesítményben különböző), könnyű építésű fűnyírókat mutatta be (4. kép).

hátsó és első felfüggesztésű fűnyíró
4. kép. PÖTTINGER NOVACAT V 9200 hátsó és NOVACAT CLASSIC első felfüggesztésű fűnyírók
(forrás: poettinger.at/img/mediapool)

A kompakt, kétrészes, középcsuklós, hátsó felfüggesztésű fűnyíró-kombinációk 8,40 és 9,20 méteres maximális munkaszélességgel rendelkeznek. A tereptől függően mindkét fűnyíró-kombináció könnyen működtethető kb. 100 kW (136 LE) motorteljesítményű traktorral.

A N OVACAT V 8400 és a NOVACAT V 9200 fűnyíró-kombináció vágóasztala a traktor TLT-hajtásáról működik. Az egyedi kialakítású, függőleges tengelyű, fogaskerék-hajtásláncú, több tárcsás, több késes vágóasztal mindössze 4 cm magas és csak 28 cm mély. A vágókéseket nagyon könnyű cserélni. A vágóegység középső forgócsapja +20° és -16°-os lebegő elmozdulással rendelkezik a tökéletes talajkövetésérdekében. A NONSTOP LIFT elnevezésű hidraulikus ütközésbiztonsági berendezés optimális védelmet nyújt a vágóasztal számára azzal, hogy akadály érzékelése esetén hátrafelé hajtja a szórókeretet, és ezzel egyidejűleg azt fel is emeli.

A NOVACAT V 8400 és a NOVACAT V 9200 fűnyíró-kombinációk könnyen kezelhetők, mivel alapfelszereltségként Basicline előválasztó vezérlőrendszerrel vannak felszerelve. Opcióként a fűnyírók az ISOBUS-kompatibilis Selectline előválasztó vezérlőrendszerrel is rendelhetők. Mindkét rendszerrel külön-külön emelhetők a fűnyíróegységek, egyetlen hidraulikus orsószeleppel, így megkönnyíthető a lejtős mezők kaszálása. A traktorhoz – ha elöl is használnak függesztett tárcsás fűnyírót (pl. NO VACAT CLASSIC vagy NOVACAT ALPHA MOTION típust) –, két külön orsószeleppel az első és a hátsó fűnyírók egyedi emelésének vezérlése is lehetséges. Közúti szállításhoz a hátsó fűnyíró-kombinációk hidraulikusan, függőlegesen 92°-ban összehajthatók.

A PÖTTINGER NOVACAT V 8400 és NOVACAT V 9200 fűnyíró-kombinációk főbb paraméterei: munkaszélesség 8,12–8,36 m, kaszatárcsák száma 2 × 7 db (2 × 8 db), területteljesítmény 10 ha/h (12 ha/h), névleges tömeg 1890 kg (1990 kg). Mindkét fűnyíró-kombináció rendelhető rendképzővel, ED kapa típusú szársértővel vagy RC hengeres szársértővel és többek között a SENSOSAFE egységgel, LED világítási rendszerrel is stb.

Pöttinger kasza
5. kép. Pöttinger SENSOSAFE rendszer első kaszára szerelt érzékelői (forrás: poettinger.at/en_us/newsroom)

A SENSOSAFE a Pöttinger vállalat által kifejlesztett, vadon élő állatok védelmére szolgáló, innovatív érzékelőtechnológiával rendelkező rendszer. Az egyedülálló technológia segítségével az első kaszára vagy önálló rendszerként a traktor két oldalára szerelt érzékelőrudakban elhelyezett érzékelők átvizsgálják a fűnyíró előtti területet. Az egyes érzékelőkbe integrált LED-fényforrások infravörös spektrumtartományba eső fényt bocsájtanak ki.

A növényzetről és az állatokról visszavert fény intenzitása más-más, az érzékelők észlelik ezt, és elektromos jelet küldenek a vezetőfülkében elhelyezett SELECT CONTROL terminállal vezérelhető elektronikus egységnek. A rendszer, ha állatot észlel, a vezérlőterminál vizuális és akusztikus riasztást ad a vezetőnek a traktor leállítására vagy a fűnyíró hidraulikus rendszerének, amely automatikusan felemeli a fűnyíróasztalt. A rendszer nemcsak a fűben elbújó állatokat menti meg, hanem a takarmány állattetem által okozott bakteriológiás szennyeződését is megakadályozza. Az érzékelőrudak közúti haladáskor biztonságos szállítási helyzetbe csukhatók össze.

SZERZŐ: DR. VARGA VILMOS NY. OKL. GÉPÉSZ- ÉS VILLAMOSMÉRNÖK