fbpx

Tanyafejlesztési Program 858 millió forint keretösszeggel

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 18.

Pályázatonként három millió forint támogatásra lehet beadni a kérelmet a Tanyafejlesztési Program keretében. Az év elején megjelent kiírásban 858 millió forint keretösszeg került meghatározásra.

 

A tanyasi életforma reneszánszát éli

Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán videóban hangsúlyozta, a tanya a magyar nemzeti örökség része, ezért megőrzését a tárca kiemelten kezeli. A tanyasi életforma reneszánszát éli, hiszen a tanyán lakók 55%-a már nem ott született, hanem a városból költözött ki. A sajátos társadalom-földrajzi, építészeti, nyelvi, és néprajzi formához az agrártárca külön forrásokat is hozzárendelt.

 

Tanya

Az idei pályázat célja többek között a tanyán élők életszínvonalának javítása (Fotó: Kohout Zoltán)

 

Határidők és felület:

  • február 18-án, 08:00 órától érhető el a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. internetes, tematikus felülete.
  • február 25. 08:00 órától 2021. március 04-ig (vagy forráskimerülésig) véglegesíthető, ezzel nyújtható be a támogatási kérelem.

A pályázat részletei társoldalunk portálján megtalálhatók.

 

Népszerű a program

A projekt 2011-es indítása óta összesen 2 761 pályázat részesült támogatásban, több mint 11,2 milliárd forint összegben. A kezdeményezés egyik alapvető célkitűzése a tanyákon élők életszínvonalának javítása, illetve az alapvető infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése. A tanyák nem csupán lakóhelyül szolgálnak, hiszen a speciális létforma szerves részét képezi a gazdálkodás, ezért hangsúlyos területe a mezőgazdasági termelésnek is.

A koronavírus-járvány a vásárlási szokásokat is átalakította, középpontba kerültek a hazai, tanyasi termékeket előállító gazdaságok, ennek köszönhetően a helyi termékek felértékelődtek.

 

Tanya

Három millió forint a támogatás összege pályázatonként (Fotó: Kohout Zoltán)

 

A tanya fogalma

Külterületi, legfeljebb 1 hektár nagyságú olyan földrészlet, amelyhez a föld mellett növénytermesztés és/vagy állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás céljára létesített lakó- és gazdasági épület, illetve ilyen épületcsoport is tartozik, vagy az olyan földrészlet, amely az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként szerepel.

Az idei pályázat támogatási céljai: a tanyán élők életszínvonalának javítására; a tanyai gazdálkodás megmentése; a gazdálkodási feltételek megerősítésére; új tanyagazdaságok indítása.

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc