fbpx

Most támad a peronoszpóra, a varosodás, a monília!

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 18.

Az elmúlt időszak kiadós esőkkel, záporokkal, zivatarokkal, helyenként jégveréssel tarkított időjárása jelentős változásokat hozott a növény-egészségügyi helyzet megítélésében – int Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

A növénykultúrák többségében eddig a száraz és aszályos idő elsősorban a kártevőknek kedvezett, a betegségek közül pedig a lisztharmat gombáknak. Ezen túlmenően más kórokozók a megjelenésen és az alacsony fertőzésen túlmenően nem okoztak veszélyhelyzetet. Az almafélék esetében a lisztharmat dominanciája mellett eddig is fertőzött a varasodás, de a nyugati tájegységek kivételével a betegség alacsony fertőzöttséget okozott. A jelenlegi hosszantartó nedvességborítás, a folyamatosan magas páratartalom újabb fertőzési hullámot indít el, ami egyaránt érinti a lombozatot és a termést is.

A varasodás mellett minden feltétel adott a baktériumos tűzelhalás járványos terjedéséhez. A betegség idén eddig elsősorban a körtét fertőzte, de most minden érzékeny növényfaj veszélyeztetett, a körte mellett az alma, a birs, és számos dísznövényféle is. A védekezés során elsősorban a rezisztenciára, a mechanikai védelemre és a réztartalmú fungicidek baktericid hatására támaszkodhatunk. A kórokozók mellett az almamoly rajzása újból emelkedő tendenciát mutat, a napi fogás ismét meghaladja a 20-25 egyedet. Ebből a szempontból már a dió is veszélyeztetett, mert a termés mérete alapján már lerakja petéit az almamoly a dióra is.

Almamoly (Forrás: novenyvedelem.nak.hu)

Ha már a diónál tartunk, érdemes odafigyelni a baktériumos levél- és termésfoltosságra és a gnomóniás megbetegedésre is, mert a jelenlegi időjárás kedvez mindkét kórokozónak. Mindkettő esetében a rezes kezelések hatékonyak. Nemsokára itt lesz az ideje a nyugati dióburok-fúrólégy rajzáskezdetének, ezért már most kihelyezhetők a feromonnal kombinált sárga színű ragacsos fogólapok.

A cseresznye és a meggy eső után hajlamos a termés felrepedésére, ezért a gyümölcsfertőző monília most is igen nagy károkat okozhat – akárcsak tavaly –, így indokolt a védekezés a kórokozó ellen. Most csak néhány napos élelmezés-egészségügyi várakozási idejű készítmények jöhetnek számításba a permetezés során.

 

Peronoszpóra (Forrás: novenyvedelem.nak.hu)

A szőlőültetvényekben a lisztharmat mellett a peronoszpóra és a szürkepenészes rothadás is erőteljesen fertőzhet. Az eddigi időjárás inkább a lisztharmatnak kedvezett, ez a helyzet most megfordult. A szisztemikus permetezési blokk mellett fordítsunk gondot a zöldválogatásra és a lombozat csonkázására, mert alaposan fejlődnek a hajtások ebben az időjárásban. Az ültetvényekben a déli borvidékeken az amerikai szőlőkabóca lárváinak egy része már elérte a L3-as lárvastádiumot, így készüljünk a kártevő elleni védelemre. Ugyancsak rajzik a kígyóaknás szőlőmoly, tehát figyeljük a kártevő rajzáscsúcsát a hatékony védekezés érdekében.