fbpx

A román áfonya meghódítja Dubait

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 26.

A román gazdálkodók hagyományosan a belföldi keresletre koncentrálnak. A romlandó áruk nagy távolságra történő szállításához már profi termelők és fuvarozók kellenek. Úgy tűnik, akadnak ilyenek Romániában. Az Agricrafters és DP World révén a helyi áfonya már Dubaiban hódít.

áfonya csomagoló
Áfonyacsomagolás az Agricraftersnél (forrás: Agricrafters)

Néhány év alatt vált nemzetközi szereplővé

Az eredtileg grafikai dízájnnal, digitális marketinggel foglalkozó Agricrafters 2019/2020-ban döntött úgy, hogy belevág az áfonyatermesztésbe, és Nagyváradtól északra elültetett 27 hektárt. Ezt 2022-ben újabb 13 hektárnyi áfonyával fejelte meg. Az összes fontos nemzetközi minőségbiztosítási rendszerben részt vevő vállalkozás egy pillanat alatt nőtte ki a román piacot. Ebben egy profi szállítmányozási vállalat is szerepet játszott.

Az Agricrafters Európát elhagyva a Közel-Keletet célozta meg, de ilyen hosszú távon és ennyire forró klímán szó szerint égető szükségük volt a DP Worlddel való együttműködésre. Az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett, globális szállítmányozó Konstanca és Dubai között mozgatja a román áfonyát. A DP World szabályozott atmoszférájú hűtőkonténereket biztosított, amelyek lehetővé teszik a CO2– és O2-szint, a hőmérséklet és a páratartalom és nyomás valós idejű követését, sőt távoli szabályozását is. Ez a konténertípus azonban olyan drága, hogy csak az arab piac képes megfizetni az így érkező gyümölcsöket. A tavalyi július–októberi betakarítási kampány óta már 100 tonna friss áfonya utazott át a Fekete-tengeren a közel-keleti vásárlókhoz.

DP World Constanca
A DP World konstancai terminálja

Hat év alatt 220 hektár áfonya

Az Agricrafters idén a tízszeresére kívánja bővíteni közel-keleti exportját. Az ambiciózus cél érdekében tavaly újabb 22 hektárnyi áfonyát telepítettek, ezzel már elérve a 62 hektáros termőterületet Bihar megyében, amit idén további 160 hektárral akarnak bővíteni. Központi hűtő-feldolgozó telepük más termelők gyümölcseit is fogadja, és ha ez nem lenne elég, készek Portugáliából és Spanyolországból származó áfonyával is kiegészíteni a szállítmányokat.

A DP World 2003 novemberében kapott koncessziót a Konstanca déli konténertermináljára. Az 1,2 millió szabványkonténer fogadására képes terminált elméletileg 4,5 milliósra lehet bővíteni. 2022 novemberében az arab tulajdonosok egy 75 millió eurós fejlesztési tervvel rukkoltak elő a vasúti szállítmányok fogadásának fejlesztésére. A bővítés azóta megvalósult, és idén már hozzájárul a konstancai áruforgalom növeléséhez. A koncessziós szerződés 2049-ben jár le.

Ezek a cikkek is érdekelhetik a témában:

A következő évtizedben még áfonyahiány lesz a világban
Az ukrán málnából, áfonyából a lengyelek profitáltak – eddig
Túl kevés áfonya jön Peruból, magasak az árak