fbpx

A gépgyártók és a hitelezők is várják az agrárpályázatokat

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 26.

Az agrárium szereplői a kamatkörnyezet javulását és a pályázatokat várják a beruházásokhoz, így a mezőgépgyártók és az ágazat hitelezői is ebben bíznak. Az AGROmashEXPO-n jelentette be a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége és az MBH Bank, hogy a továbbiakban együttműködnek.

MBH MEGOSZ
Hollósi Dávid (MBH) és Csanádi Tamás (MEGOSZ) vázolja a mezőgazdaság idei kilátásait Mezei Dávidnak (MBH) (fotó: Horizont Média)

2023 vége lehetett a mélypont

2022 nagyon nehéz év volt az agrárium számára. Az aszály, az infláció és a kamatok emelkedése gyorsan követte a háború kitörését. Ám a kezdetben magas terményárak és a digitális átállást segítő pályázat lendületben tartotta a mezőgéppiacot. Az erős felívelés 2023 elejéig tartott ki, utána a nehézségek egyszerre jelentkeztek, és azóta a kivárás jellemzi a piacot – vázolta a helyzetet Csanádi Tamás, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) elnöke. A gazdálkodók a gabonaárak emelkedését, a pályázatok kiírását és jobb kamatkörnyezetet remélnek. Véleménye szerint ez a várakozó álláspont 2024 második feléig velünk lesz.

Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója szerint 2024 nem lesz sokkal könnyebb, mint 2023 volt. „A kamatpálya ugyan csökkenő tendenciát mutat, de még mindig magas, és kevés a támogatott hiteltermék. Érezhető a termelési kedv csökkenése az ágazatban, erős birtokkoncentrációra számítunk. Biztató ugyanakkor, hogy idén megnyílnak olyan pályázati források, amelyek viszonylag gyorsan kipörgetik a támogatási összegeket és megmozgatják a lízingpiacot. Ezek a gépbeszerzésekhez kapcsolódnak. A nagy beruházások megvalósítása azonban csak 2025-ben kezdődhet el” – mutat rá az üzletágvezető.

Van mire alapoznunk

A hazai mező- és erdészeti gépgyártás 1,5-2%-os piacrésszel rendelkezik az Európai Unióban, ami hozzávetőleg megegyezik a magyar agrár- és élelmiszeripar részesedésével. A partnerség révén a hitelintézet kedvező hitelek és szolgáltatások kialakításával segíti a hazai mezőgéppiac további fejlődését. A cél, hogy minél több magyar gyártású gép járuljon hozzá a mezőgazdaság fejlődéséhez. Az együttműködés emellett kiterjed a tudásmegosztásra, a szakoktatásra, valamint a beruházások hatékony megvalósítására is. „Hiszünk a magyar mezőgépgyártásban, hiszen ebben az iparágban van hozzáadott érték és kutatásfejlesztés. A szegmensben nagy a potenciál, hiszen az 5800 Mrd forintot termelő személyautó-gyártáshoz képest a magyar mezőgépipar ennek csak az 5 százalékát termeli meg” – mutatott rá Hollósi Dávid.

Csanádi Tamás szerint a mezőgépgyártás hozzájárul a vidéki foglalkoztatáshoz és van hagyománya is. Ezenfelül az ország rendelkezik néhány versenyelőnnyel Európában. Ilyen a vidék kiváló lefedettsége korrekciós jelekkel és 5G hálózattal. „Utóbbi nagyon fontos a gyors információátadásban. A vetőgép egy másodperc alatt 2-3 métert tesz meg, ennyi idő áll a szenzorok és szoftverek rendelkezésre a táblaadatok begyűjtésére, feldolgozása és a reagálásra a munkavégzés során. Ez feladja a leckét az IT szakembereknek. Azt gondolom, elsőként a már meglévő adatok hasznosítását kell megoldanunk, az is szép eredmény” – fogalmazott a gépgyártók elnöke. Hozzátette: ha a gazdálkodók megtalálják azokat a termékeket, amiket igényel a piac, akkor magasabb kamatkörnyezetben is finanszírozni tudják a technológiaváltást.

kézfogás
Az együttműködés megpecsételése (fotó: Horizont Média)

A lízingpiac is új szelekre vár

A mezőgazdasági gépek és eszközök lízingpiaca hasonló hullámzást élt meg, mint a banki hitelezés. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a magyarországi lízingcégek 132 milliárd Ft volumenben finanszíroztak mezőgazdasági gépeket 2022-ben, ez mindenkori rekord és összefügg a digitális átállást segítő pályázatokkal, amik jelentős támogatást biztosítottak a precíziós gépek beszerzéséhez az agráriumban. „A 2023-as egész évi számokat még nem ismerjük, de a múlt év 3-ik negyedévét összességében a lízingcégek 92 milliárd Ft kihelyezéssel zárták, ami 3 milliárd Ft-tal magasabb volumen 2022. azonos időszakával összehasonlítva, viszont a harmadik és negyedik negyedévben már egy erősen csökkenő dinamikát tapasztaltunk. Éves szinten 10-15%-os csökkenésre számítunk a mezőgépek lízingpiacán” – vázolja Göblös Gergely, az Euroleasing Zrt. (MBH Csoport lízingvállalata) eszközértékesítési igazgatója. Pillanatnyilag nagyok a készletek a gépforgalmazóknál, gyorsan beszerezhető lenne bármilyen gép. 

„Derűlátásra az ad okot, hogy 2024-ben a kertészet, az erdészet és az állattartás is pályázhat gépek, eszközök beszerzésére. Ezen felül ismét megnyílik a digitális átállást segítő kiírás, igaz csak az év utolsó negyedévében. Az olyan jól ismert pénzügyi eszközök mellett, mint az Agrár Széchenyi Kártya, vannak kifejezetten a lízinget támogató termékek is, mint a Széchenyi Lízing MAX+ 5%-os fix kamatlábbal, mely június 30-ig vehető igénybe, illetve érdemes számolni az Eximbank Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramjának lízingtermékével is, ami mezőgazdasági gépek beszerzésére is fordítható.” – mutatott rá Göblös Gergely.  „Büszkék vagyunk rá, hogy szinte minden harmadik lízingcég által finanszírozott mezőgazdasági gép beszerzését az Euroleasing tette lehetővé.  Nálunk valamennyi finanszírozási konstrukció elérhető, és természetesen nemcsak az agráreszközökhöz kapcsolódóan. Értékesítési csapatunk országos lefedettséggel rendelkezik.”