fbpx

Túl kevés áfonya jön Peruból, magasak az árak

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 21.

A perui áfonyatermelést megviselte az idei erős El Nino-hatás, most a szokásosnál kevesebb és rosszabbul eltartható bogyó érkezik innen. A hiány az egész világon megemeli az áfonya árát. A helyzet januárban változhat. Jövőre viszont megint áfonyahiány jellemezheti az őszi időszakot.

áfonya válogatás
Az idei perui termés kisebb és gyengébb minőségű az erős El Nino-hatás miatt (forrás: hortidaily.com)

Hollandia a dél-afrikai áfonyát dicséri

Hollandia folyamatos áfonyahiánnyal küzd, különösen Peruból és Dél-Afrikából érkezik a szokásosnál kevesebb áru, ami tartósan magas árakhoz vezet. Míg az elmúlt években a Dél-Afrikából származó termék minőségileg rosszabb volt, mint a dél-amerikai, ez most másképp van. Peruból nagyon érzékeny, rosszul tárolható bogyók érkeznek, míg Dél-Afrikából kemény, jól tárolható áfonyák. Az El Nino időjárási helyzet ugyanis nem kedvezett a perui termésnek, mind a gyümölcsök mennyiségére, mind a minőségükre negatívan hatott. A termelők attól tartanak, hogy ez a következő szezonban is megmutatkozik majd. A hollandok szerint az áruhiány decemberben is jellemezni fogja a piacot.

Az olasz termelők szépen kerestek idén

Olaszországban az áfonya számára kiváló volt az idei évjárat, tövenként több mint 2,5 kg bogyót szedtek a gazdálkodók. A fő fajták a Duke, a Titanium és a Megas Blues. A szezon elején a nagybani árak 7 €/kg felett voltak, majd 5,5 euróra csökkentek. A boltokban kilogrammonként 15 eurót is el lehetett kérni az áfonyáért. Mostanra elfogyott a saját termés, a dél-afrikai árut 125 grammos tálcákra kiszerelve, kilónként 16 és 20 euró/kg közötti áron értékesítik.

Spanyolból áfonyából is kevesebb lesz

Spanyolországban a huelvai áfonyaültetvények még érési fázisban vannak. A tartományt október végén a Bernard vihar sújtotta. A 100 km/h-t meghaladó széllökések mintegy 2000 hektáron okoztak károkat a bogyósültetvényeken. Leginkább a málnatermést tizedelték meg, de a málnánál zömökebb, erősebb áfonyabokrokat is érintette a szélvihar. A spanyolok jelenleg főként Peruból importálják az áfonyát.

Németországig fele annyi áfonya jut el, mint máskor

A perui hiány miatt Németország az előző évben megszokott mennyiségnek csak a felét kapja meg áfonyából. Emiatt az áruházakban túlnyomórészt a kisebb – 125-300 grammos – kiszereléseket lehet látni a félkilósak helyett, azt is magas áron. A hiányt valamelyest enyhíti, hogy idén viszonylag korán kezdődött a dél-afrikai szezon. 2024 januárjáig mindenképpen keresleti piaccal lehet számolni Európában. Ekkortól beindul Chile és Marokkó áfonyaexportja, ami fékezőleg hathat az árakra.