fbpx

Túl jó állapotban vannak az orosz búzatáblák

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 26.

Oroszországban az őszi vetések a teljes búzaterület bő 70 százalékát foglalják el. A növények állapota kifejezetten jó, ezért felfelé korrigálták a várható termést. Ez rossz hír az árakra nézve.

búza hóban
A legtöbb termőterületen ennél is több hó védi a vetést (fotó: Horizont Média)

Védett a hópaplan

Az őszi búza számára eddig kedvező volt időjárás Oroszországban. A január különösen csapadékos volt, a legfontosabb őszibúza-területeken kétszer több hó hullott a szokásosnál, így az a déli országrészben 10 cm vastagságban borítja a földeket, északon pedig akár a fél métert is eléri a hópaplan. A vastag szigetelőréteg alatt a vetések jól bírták a helyenként -30 fok alá süllyedő hőmérsékletet is.

Január második felében a szokásosnál 2-4 fokkal magasabb hőmérsékleteket lehet mérni, és a termőterületekre újabb 20-25 mm csapadék érkezhet. Ezek a körülmények továbbra is jó kilátásokat jeleznek a következő búzatermés számára.

Még több, még olcsóbban?

Két hete az orosz elemzők 91 millió tonnára becsülték a potenciális búzatermést, de most úgy látják, ennél legalább egymillió tonnával több lesz a betakarítható szem. A SovEcon 92,2 millió tonnára növelte az előrejelzését, ami nagyon közel van a tavaly elért 92,8 millió tonnás rekordhoz.

Hacsak nem lesznek jelentős időjárási anomáliák, vagy olyan események, amelyek akadályozzák a világkereskedelmet, akkor az orosz terméskilátások már márciustól jelentős nyomást gyakorolhatnak a világpiaci árakra – intenek az elemzők.

Azt se feledjük, hogy jelentősek az orosz készletek. Havonta legalább 4 millió tonnás kivitelt kell lebonyolítaniuk ahhoz, hogy a belső piacuk fellélegezhessen. Ezt júliustól október végéig felülteljesítették (5,5 millió tonna/hó átlaggal), azóta viszont csökkentek a kiszállítások. Január első három hetében már csak 2,1 millió tonna búza hagyta el az országot, 29%-kal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Egyiptom ugyanis kivárt a tendereztetéssel, inkább lefújta az aukciót, ha az orosz ajánlatot drágának ítélte.

Lásd még: Kétségbeesett egymás alá ígérgetés a búzatenderen.