fbpx

Brazília és Kína együtt nyomják le a szójaárakat

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 24.

Lassan, de biztosan emelkedik Kína saját szójatermelése, a braziloké pedig sokkal gyorsabban. Éves szinten mintegy 6-10 millió tonnával növekszik a világpiacon helyét kereső babmennyiség. Bár az ázsiai óriás gazdasága idén élénkülni fog, a szója behozatala legfeljebb a két évvel ezelőttit szintet éri el.

szója
Közeledve az aratáshoz még mindig hatalmas rekordnak látszik a brazil szójatermés (forrás: foodbusinessafrica.com)

Kevesebb szóját vásároltak

Az elmúlt két évben Kína csökkentette a szójabab importját. 2022-ben 5,6%-kal 91 millió tonnára esett a behozatal. Brazíliából 6,45%-kal kevesebb szóját importáltak. A dél-amerikai ország 54,4 millió tonnás exportjával továbbra is 60%-os piaci részesedést mondhat magáénak a kínai piacon. Az USA-ból 8,5%-kal 29,5 millió tonnára esett a behozott bab mennyisége (32%-os részesedés). Argentínából pedig 2 százalékkal 3,65 millió tonnára.

A kínai import csökkenése mögött több ok is áll: saját termelésének növekedése, az USA részéről az aszály okozta logisztikai problémák (lásd Mississippi vízállása), a szója magas ára ugyanekkor és emiatt az állattenyésztők alternatív fehérjehordozókra váltása.

Folyamatos termelésbővülés

A karantén-korlátozások feloldása sokat lendíthet a kínai gazdaságon, amit a szójabab importjának decemberi meredek növekedése is előrevetít. Az év utolsó hónapjában 10,5 millió tonna bab érkezett Kínába: 6 millió tonna az Egyesült Államokból, 2,5 millió tonna Brazíliából és 1,5 millió tonna Argentínából.

A kínai előrejelzés szerint 2022/23-ban a szójababimport 95 millió tonna körül várható, az USA elemzői ettől picivel több, 96 millió tonna behozatalában bíznak – ez azt jelentené, hogy az ország ismét eléri a 2021. évi importszintet. Mindeközben a kínai szójatermelés is folyamatosan növekszik, idén újra átlépi a 20 millió tonnás határt – erre 2022 előtt sosem volt példa. A kínai tervek szerint 2025-ben már 23 millió tonnás szójatermelést kell felmutatnia az országnak.

Túlpörgő brazilok

Az ország önellátottsága ezzel együtt nagyon gyenge szójababból. 117 millió tonnás belső fogyasztási igényéhez 2020-ban még 100 millió tonnás behozatalra volt szüksége. A 85 százalékos importarányt két év alatt dolgozták le 82 százalékosra. Mivel a kínai kereslet a világforgalom 60 százalékát adja, ezért a piac szempontjából ezek az 5 millió tonnás mozgások is fontosak, pláne egy olyan környezetben, amikor Brazília folyton új termelési rekordra tör. 2023-ban a dél-amerikai kereskedőknek már 90 millió tonnás mennyiséget kell elhelyezniük valahogy a világpiacon.

brazil szójatermelés
Az ötéves átlag messze meghaladó mennyiséget várnak a brazilok

Lásd még a témában: Kevesebb búzát, több szóját vetnének az oroszok.