fbpx

Kukorica: szárazságban is működő védelem

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 25.

Online konferenciát tartott január első napjaiban az FMC-Agro Hungary Kft., melyet Fazekas Károly kereskedelmi igazgató moderált. A beszélgetésben a tavaszi kapásnövények nagy hangsúlyt kaptak. A múlt évi tapasztalatok fényében a kukorica és a napraforgó költséghatékony védelme és természetes regenerálásuk álltak a középpontban.

kukorica július
Kártevőből már biztosan sok lesz, a nyár forrósága még kérdéses (fotó: Horizont Média)

A beszélgetés felvezetőjében Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a kukoricát tavaly 230 ezer hektáron nem tudtuk betakarítani, 800-850 ezer hektár lehet az idei vetésterülete. A termelési kedvet ronthatja az országba érkező ukrán kukorica, de nem szabad elfelednünk, hogy az EU nettó importőri pozícióban van belőle – emlékeztetett az ügyvezető.

Kukoricagyomirtás eső nélkül

Az FMC-Agro arra törekszik, hogy az elvetett növények termesztése eredményes legyen. Ezt hagyományos növényvédő szerekkel és biológiai készítményekkel is támogatják. A kukoricatermesztés két meghatározó eleme a gyomirtás, melyre a gazdaságok hazánkban a legtöbbet költenek, és a rovarkárok megelőzése. A technológia legnagyobb kihívása az egyre szárazabb éghajlat: csapadék híján igen nehéz sikeresen védekezni a gyomkonkurencia ellen.

A tavalyi évben is tapasztalhattuk, hogy száraz időjárás esetén a gyomok vontatottan, több hullámban kelnek, így nagyon nehéz a megfelelő fejlettségi állapothoz igazítani a kezelést. Csak a tartamhatású és rugalmasan kijuttatható készítmények működtek jól. Fontos, hogy a kölessel és muharfélékkel fertőzött területeken ezek fejlettségéhez kell igazítani a kezeléseket, maximum háromleveles állapotukban védekezni kell ellenük. Mivel szárazságban a hatóanyag nehezen jut át a levél megvastagodott epidermiszrétegén, párára van szükség a hatáskifejtéshez. Ezért ilyenkor korahajnalban ajánlott permetezni, valamint megnövelt permetlémennyiséggel és tapadásfokozóval kell kifújni a készítményt.

A cég Diniro® Gold gyomirtó csomagja levél- és talajhatással is rendelkezik, rugalmas a kijuttatása, széles a hatásspektruma, mindeközben kíméletes a kukoricával. Egy uniós rendelet háromévente legfeljebb 850 g terbutilazint engedélyez kijuttatni ugyanarra a területre, melynek lehetséges áthidalására az FMC új Diniro® Flex csomagja terbutilazinmentesen, nagyobb arányú petoxamid hatóanyaggal (Successor® 600) alkalmazható a magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen.

kukoricagyomirtás
Ary Krisztina területi szakmérnök beszélt a 2022-es év gyomirtási tapasztalatairól

Lepkekártevők a melegben

A kukorica kártevői közül a két legveszélyesebb a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke. Mivel rendre fagymentesek a teleink, az FMC arra számít, hogy a kártevők idén is nagy tömegben jelennek meg a táblákon. A kártevők elleni védekezést a rajzáscsúcsokhoz kell igazítani, melyek nyomon követésére a vállalat az Arc™ farm intelligence rovarmonitoring applikációt ajánlja a termelők figyelmébe. Ez országos lefedettséggel, manuális csapdákkal és automatikus rovarfelismerést végző okoscsapdákkal működik. A fogási eredmények alapján fogási diagramokat rajzol, és a rajzásdinamika alapján riasztást ad a permetezés időzítésére.

Hőgye Szabolcs területi szakmérnök rámutatott: míg csapadékosabb években a fuzárium gombafajok DON-toxinja okoz problémát a betakarított kukoricában, addig a tavalyihoz hasonló aszályos években inkább a gyapottok-bagolylepke berágásai nyomán fertőző Aspergillus gomba mérgező anyagcsereterméke, az aflatoxin. A szakember azt tapasztalta, hogy egy július első dekádjában elvégzett, kártevők megjelenéshez igazított Coragen®-kezeléssel mindkét károsító első nemzedékére hatni lehet. Csakhogy a gyapottok-bagolylepke – a mollyal ellentétben – vándor faj, ezért erős kártevőnyomás esetén ellene két védekezésre is szükség lehet.

kukoricamoly rajzása
Hőgye Szabolcs: A kukoricamoly elleni védekezés a gyapottok-bagolylepke populációjára is hathat, ha megfelelően időzítjük

Farkas Ádám marketing- és portfóliómenedzser szerint a Coragen® 20 SC rovarölő szer a jövőben megjelenő drónos kijuttatásban is hatékony lehet, hiszen Kínában drónos technológiával (UAV) már közel 20 millió hektáron permeteznek. Itthon még csak a kísérletek zajlanak, nincsenek drónra engedélyezett készítmények, de reményeik szerint a közeljövőben már várható ezek piaci megjelenése.  Az FMC tapasztalatai alapján a megfelelő hatékonyság egyik alapfeltétele az optimális lémennyiség megválasztása. A rovarölő és gombaölő készítményeknél ez 25-30 l/ha lémennyiség, a gyomirtóknál pedig 40-45 liter lesz. További hatékonyságot befolyásoló tényezők, amire figyelni kell a permetezés során a legalább 60%-os páratartalom, a megfelelő fúvókaméret, és a megfelelő cseppnehezítő használata az elsodródás minimalizálása érdekében.

Növénykondicionálás stressz idején

Rácz Tibor területi szakmérnök az FMC Biológiai Termékek első magyar képviselőjéről, a RhizoMagic™ növény- és talajkondicionálóról beszélt, amely több hatásmechanizmust egyesít magában, mivel jelentős aminosavtartalmán túl alginitet, szerves anyagot, makro- és mezoelemeket, valamint növényi hormont is tartalmaz, így számos növényi stressz oldására is alkalmas. Az NDVI-felvételek tanúsága szerint már néhány nap múlva látszik a kezelt állományon, hogy zöldebbé, egészségesebbé válik. Aszályban és jégverést követően is eredményesen alkalmazták a gyakorló gazdaságok. A készítmény a szántóföldtől a kertészetig számos kultúrában bevált, starterként és az állományban is kijuttatható és rendkívül jól keverhető egyéb növényvédő szerekkel. Kukoricában a RhizoMagic™ felhasználásával egy 2 l/ha-os kezeléssel 15-20 százalékos terméstöbbletet értek el 2021-ben a kísérletek szerint. A kedvező tapasztalatok és a várhatóan nagy kereslet miatt (agro-ökológiai program) 2023-ban 600 literes kiszerelésben is elérhetővé teszik a terméket.