fbpx

Kevesebb karfiol és brokkoli érkezik a következő hetekben

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 25.

Megérkezett a tél Délkelet-Spanyolországba is, ahol a brokkoli- és karfioltermesztők már tűkön ülve várták. Itt találhatók Európa fő őszi vetésű brokkoli- és karfiolterületei, és a keresleti piachoz kell a hideg. Olyan időszakban kínálják a termékeiket, amikor más európai termelők már nincsenek versenyben.

karfiol brokkoli
Kínálati üresjáratban a karfiol és a brokkoli (forrás: YouTube)

Kisebb területről kevesebb friss áru

„Az elmúlt 3 hónapban a hőmérséklet melegebb volt a szokásosnál, ami felgyorsította a növények fejlődését, előrébb hozta a szedés megkezdését” – mondja Sebastian Aguilar, a murciai Campo de Lorca cég kereskedelmi igazgatója. „A heti termelés valamivel magasabb volt a szokásosnál, de nem volt túlkínálat, így a gazdákat sem a piac, sem a raktárkészletek nem sürgették az eladásra.” Az eddigi átlagár jóval magasabb volt, mint az előző szezonban, de a cégvezető szerint csak az év végén dől el, hogy az emelések fedezik-e a költségeket.

A brokkoli és a karfiol területe Spanyolországban csökkent tavalyhoz képest, de a Campo de Lorca nem változtatott. Sebastian Aguilar úgy látja, nem csak a spanyol területcsökkenés teremtett számára jó értékesítési lehetőségeket, de sokaknál botritiszt és alternáriát is okozott a meleg, helyenként csapadékos időjárás, így kevesebb a friss piacra szánt termék.

A termelők legfőbb gondja most a vízhiány. „Sok gazdálkodó éppen a vízkészletek hiánya miatt csökkentette a termelését. Ha a folyókból kevesebb vizünk lesz, kénytelenek leszünk a tengert sótalanítani, ami költséges mulatság. Ez szörnyű társadalmi-gazdasági problémákhoz vezetne Spanyolországban” – aggódik Sebastian Aguilar.

Keresleti piac jön

Most, hogy végre lecsökkent a hőmérséklet, lelassult a növények fejlődése, és kínálati űr keletkezett a piacon. „Kemény hat hónap van mögöttünk, és a legutolsó egy hónapban nagy versenyben voltunk Olaszországgal a termelés ottani felfutása és a miénknél alacsonyabb árak miatt. Ők mostanra befejezték a szedést, és az európai import áttevődött Spanyolországra. A következő hetekben a szokásosnál kevesebb lesz a brokkoli és a karfiol a piacon. Reméljük, hogy ami a télből megmaradt, az valóban tél lesz” – mondja a szakember.

A spanyol időjárás meghatározó hatással bír az európai kínálatra. Lásd a piaci helyzetet tavaly ilyenkor: Ezért drága a brokkoli és a karfiol.