fbpx

Az ukrán napraforgóolaj messze olcsóbb, mint a pálmaolaj

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 16.

Ukrajna idén szinte az utolsó szemig feldolgozza a napraforgótermést. Mag formájában ugyanis kevés rá a vevő. Az elkészült napraforgóolajat most a pálmaolajnál is sokkal olcsóbban kínálják a világpiacon.

napraforgóolaj
Az olajra van kereslet (forrás: just-food.com)

Abnormális piaci árak

A háború sújtotta Ukrajna az idei év első felében leginkább napraforgómagot exportált. Amikor a kelet-európai országok májusban importtilalmat vezettek be a kaszatokra, az ukránok az olaj exportjára tértek át. Az EU-ba (és Törökországba) érkező nyers növényolajat a helyi gyárak jellemzően finomították és tovább exportálták afrikai és közel-keleti partnereiknek. A legnagyobb fogadó ország és exportőr Bulgária volt az EU-ban.

Aratáskor a termelői raktárak szűkössége miatt az ukrajnai magkínálat pánikszerűen megnövekedett, ami a mélybe taszította a napraforgómagárakat, de még az olajét is. Szeptember közepére az invázió idején (2022. március) mért árcsúcshoz képest 70 százalékkal esett a napraforgóolaj értéke. Október elején az ukrán napraforgóolaj már sokkal olcsóbb, mint az indonéz pálmaolaj(!), ami abszurd helyzet.

növényolajok ára
Forrás: USDA

Őszi kínálati csúcs

Az USDA azzal számol, hogy Ukrajna a futó értékesítési szezonban – fél millió tonna napraforgómagot leszámítva – mindent feldolgoz házon belül, és az árufelesleget 5,6 millió tonna olaj, illetve 4,6 millió tonna dara formájában fogja exportálni. Ez azt jelenti, hogy napraforgóolajból a háború előtti kiviteli szintre lesznek képesek. A termékre erős kereslet mutatkozik Ázsiában, India egymaga 2,7 millió tonna behozatalával számol.

Az ukrán termelőktől most szinte naponta más áron veszik át a kaszatot a feldolgozók, csak az elmúlt egy hétben 115 és 85 ezer forintnak megfelelő összeget is kínáltak már érte. A termény napi értéke kiszámíthatatlanul alakul, de az elemzők két hónap távlatában emelkedő trendre számítanak. A termelők ugyanis nem az olajmagot, hanem a gabonát szeretnék raktározni, így januártól egyre apadó kínálattal találkoznak azok, akik csak néhány hónapra előre gondoskodtak a gyári alapanyagról. (Lásd: A bolgár döntés ellenére nőtt az ukrán napraforgó ára; Ukrán elemzők: átmeneti a napraforgómag áresése.)