fbpx

Egy közeli ország, ahol most nagyon kell a napraforgómag

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 szeptember 28.

Nagyon megugrott a bolgár olajütők feldolgozó kapacitása, az ország nem is képes hazai termésből fedezni az igényüket. Folyamatosan nő az igény az import napraforgóra.

Bulgáriában is kevesebb olajosmag termett idén, mint tavaly. Itt is nagyot esett a repce termőterülete (25 százalékos mínusszal 115 ezer hektárra), és az átlaghozama is kisebb lett a vártnál (2,25 t/ha). Az össztermés 258 ezer tonnát tett ki. A napraforgó betakarítása augusztus második felében kezdődött el, a hó végén már a termés 29 százaléka be lett hordva. Tavaly ilyenkor már a termőterület 40 százalékán befejeződött az aratás. Szeptember 10-ig a napraforgó 78 százalékát vágták le. (Megjegyezzük, még Magyarországon is látni lábon álló táblákat.) A növény átlaghozama a 2 t/ha-t sem érte el (1,94 t/ha). Ez 16 százalékos visszaesést jelent a tavalyi évhez képest, aminek oka a forró és száraz időjárás. Az USDA ennél is kevesebb átlaghozamra számít, 1,8 t/ha-ra.

 

Magyar szakértők szerint a hazai napraforgó- és kukoricatermés is némi csalódást fog okozni a betakarítás végén. Ahhoz képest, hogy egy hónapja minden idők legnagyobb termését is el tudtuk képzelni, a napraforgótányérok és a kaszatok is kisebbek lettek a reméltnél, és ugyanez várható a kukoricánál is. Az utolsó hetek száraz időjárása a későn érő fajtáknál (és ezekből egyre több van) kényszerérést okozott és rontotta a potenciális hozamot.

 

A magyar termés azonban kiválónak mondható a bolgárhoz képest, bő 6 százalékkal jobb lehet, mint az ötéves átlag. Igaz, hogy a bolgárok 750 ezer hektáros termőterülete jóval több, mint a hazai 630 ezer hektár, azért mégis érdemes elgondolkodni a bolgár piacon. Bulgáriában ugyanis egyre több napraforgómagot dolgoznak fel, az idei gazdasági évet várhatóan 1,5 tonna mag préselésével zárják az olajütőik, ami 36 százalékos növekedés az előző évhez képest. Így aztán augusztus végéig 750 ezer tonnányi napraforgómagot kellett a határokon túlról beszerezniük a gyárak működtetéséhez.

 

Európában a legnagyobb napraforgómag-exportőr Románia. Mintegy 1,2 millió hektárt fed le a növénnyel, és nem képes feldolgozni a teljes termést (Bulgáriához hasonlóan szintén 1,5 millió tonna körüli mennyiségre van kapacitása). Idén náluk is rosszabbul sikerült az év a vártnál, lásd a fenti grafikont. Mégis marad bőven exportálnivalójuk, ha a járványhelyzet ezt lehetővé teszi. (Tavasszal átmenetileg megtiltották a napraforgó kivitelét az országból a koronavírusra hivatkozva.) A lényeg: egy kérdést megér a bolgár kereskedőknél, hogy mennyiért vásárolnák meg a magyar kaszatokat.