fbpx

Luxustermékké vált a karfiol

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 21.

Egész Európára jellemző, hogy a kereslet messze meghaladja a karfiolkínálatot, az árak pedig soha nem látott szintet értek el. Magyarországon kétszer annyiba kerül ez a káposztaféle, mint tavaly ilyenkor.

karfiol
Nem sikerült szép, fehér fejeket nevelni, mégis 1500 Ft darabja (fotó: Horizont Média)

A magyarországi kínálatban mind a hazai, mind az import karfiol jelen van, az első osztályú áruval kilónként 1000-1100 forintos áron kereskednek a nagybani piacokon, ez több mint a duplája a tavalyinak (+120%). Az üzletekben 1500 forintért lehet most megszerezni egy darab karfiolt. Az év elején még ezer forint volt a bolti ár, és azt is sokallták a vásárlók. Miért mérik aranyárban ezt a zöldséget?

Költségek, kudarcok, időjárás

Európa ellátása szempontjából a spanyolországi termelésnek meghatározó jelentősége van. Az itteni termelőket is meggyötörte a 2022-ben kialakult gazdasági válság, amit a szűnni nem akaró aszály is tetéz. Így idén eleve kevesebben vállalták a karfiol termesztését, amit már a vetőmag-értékesítés adataiból is látni lehetett. Sok spanyol termelő döntött úgy, hogy a több vizet, tápanyagot és hosszabb földlekötést igénylő káposztafélék helyett egy sokkal kisebb igényű salátafélét termel idén.

A növényházairól híres, spanyolországi Murcia tartományban már a palántázás idején is szokatlanul meleg volt az időjárás, ami egyes állományok összeomlásához vezetett. Mivel hosszú hónapok óta nem esett az eső, ezért korlátozták az öntözővíz-használatot. A megmaradt állományok kisebb fejeket neveltek, és több lett a sárgásan elszíneződött karfiol, amit nem kíván a piac. Egy murciai exportőr arra panaszkodik, hogy most még a szabadpiacon sem találni brokkolit és karfiolt.

A franciákra is rájárt a rúd

Nemcsak Spanyolországban, a francia Bretagne-ban is hiány van karfiolból. Itt november elején a 140-200 km/h-es széllel érkező Ciarán viharciklon 780 ezer háztartást vágott el az áramszolgáltatástól, és széttépte a növényházakat. A sevillai Guadalquivir-medence termőterületein pedig a vízhiány késleltette a kiültetést, itt csak most kezdődik a karfiol szedése.

A kereskedők úgy vélik, hogy bár lesznek hetek, amikor jobban ellátott a piac, a karfiolhiány az egész szezonra jellemző lesz egész Európában. A helyzet a tavalyi hagyma- és répahelyzetre emlékeztet. Idén az kereshet sokat, aki képes folyamatosan szállítani a szép, fehér karfiolfejeket.

Ezek a cikkek is érdekesek lehetnek a témában:

Jól jött a holland karfiolnak a spanyol hőség
Karácsonyra a tűréshatárig érhet a burgonya és a hagyma ára