fbpx

Sikeres bogyóstermesztés optimális mikroklímával

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 04.

Fehér, hővisszaverő takarószövetekkel 8-9 °C-kal is csökkenthető az állomány hőmérséklete a külső hőviszonyokhoz képest, plusz a kártevők ellen is védelmet nyújtanak.

 

eper agroszovet takaras
A napégés, a kiszáradás és a kártevők egyre nagyobb kockázattá válnak (forrás: arrigoni.it)

 

Értékes gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök iránt egyre növekvő kereslet tapasztalható a nemzetközi piacon. Az elmúlt évtizedben a globálisan forgalmazott érték megkétszereződött, elérve a 2 milliárd eurót – nem csoda, ha egyre több termelő szeretne bekapcsolódni a termesztésükbe. Azonban nem minden éghajlat alkalmas ezen érzékeny gyümölcsök termesztésére. A magas hőmérséklet, a túlzott napsugárzás, a heves esőzések, a jégverés és a rovarkárosítók egyaránt komoly károkat okoznak a termésükben. Agroszövetekkel azonban megvédhető a termés ezektől a szélsőséges hatásoktól, egyben a felhasznált növényvédő szerek mennyisége is csökkenthető – mutatott rá a Riminiben megrendezett 38. Macfrut kiállításon Giuseppe Netti, az Arrigoni értékesítési vezetője.

 

Hűvösebb, párásabb, védettebb

Fehér, hővisszaverő takarószövetekkel például akár 8-9 °C-kal is csökkenthető az állomány hőmérséklete a külső hőviszonyokhoz képest. A cég által forgalmazott szövet olyan adalékanyagot is tartalmaz, ami növeli a növényi fotoszintézis számára hasznosítható szórt fény mennyiségét, miközben csökkenti az égési sérülések esélyét. Utóbbi a sötét színű takaróanyagok esetében gyakori jelenség. Málnaültetvényekben, amelyek a félárnyékos termőhelyen érzik magukat a legjobban, fehér agroszövetekkel egyensúly teremthető az állományt érő direkt és szórt fény mennyiségében. A kedvezőbb mikroklíma miatt a növények fejlődése kiegyensúlyozottabb lesz.

 

agroszovet takaras
A takarószövet szerkezete ((forrás: arrigoni.it)

 

Az Arragoni takarószövetei a jégesővel szemben is védelmet nyújtanak, páradúsabbá teszik a mikroklímát, illetve árnyékolnak is a szükséges mértékben. Nem elhanyagolható szempont, hogy a zártabb rendszerek a madarak és a rovarok károsításával szemben is védik a termést. A nagy szilárdságú, egyrétegű, átlátszó polietilénből készülő takarók a Drosophila suzukii és a Tuta absoluta ellen is hatékony pajzsot képeznek, miközben nem akadályozzák a levegő szabad áramlását. A kis rovarnyomás lehetővé teszi a peszticidek használatának csökkentését az állományban, ami az értékesítés és a környezteti fenntarthatóság szempontjából is előnyös. (Lásd cikkünket: Idén rekord méretű kárt okozhat a pettyesszárnyú muslica.)

 

Meghálálja a növény

A cég különösen kopásálló, fényvisszaverő szövetekkel is rendelkezik, amelyek képesek az infravörös fény kiszorítására, amivel akár 5 fokos hőmérsékletcsökkentés is elérhető a védett területen. A növények – és az állományban dolgozó emberek számára is – kedvezőbb mikroklímával a megfigyelések szerint a hagyományos anyagokhoz képest akár 70%-os hozamnövekedést is el lehet érni. A termésnövekedés elsődleges oka az, hogy az értékesíthetetlen gyümölcsök aránya 20 százalékkal csökkenthető.

 

További információk az egyes takaróanyagokról itt.