fbpx

Csaknem ezer hektárnyi új almaültetvény

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 04.

Várakozáson felüli volt az érdeklődés az ültetvénytelepítési kiírásra: Szabolcsból többen jelentkeztek, mint ahány kérelmezőt országosan vártak.

 

almaültetvény
Védettebb környezetben az alma (fotó: Horizont Média)

 

Bízunk az almában

Hazánkban a termelése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében koncentrálódik, ahonnan több mint 770 termelő pályázott sikeresen az idei ültetvénytelepítési kiírásra. Mint arról beszámoltunk, idén áprilisban 15 milliárd forintos keretösszeggel pályázati ablak nyílt ültetvénytelepítésre, ennek keretében maximum 500 millió forintot igényelhetett a kérelmező komplex gazdaságfejlesztésre. A kiírás újdonsága volt, hogy nagyrészt egységköltségalapon számolta az odaadható támogatást, csak a kiegészítő beruházások költségeit kalkulálta három árajánlat alapján. A kiíró 400-500 támogatott projekttel számolt, ehhez képest a szabolcsi jelentkezők száma is meghaladta a várakozásokat.

 

Csökkenteni a klímakitettséget

A bírálat végeredményeként az ültetvénytelepítési programban idén 885 hektár új almaültetvényt telepíthetnek Magyarországon – jelentette be az agrárminiszter csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban, a 3. Őszköszöntő jótékonysági szabolcsi almanap megnyitóján. Nagy István elmondta: hazánk almatermése egy átlagos évben 500-600 ezer tonna közötti, de az elmúlt 15 évben ez a mennyiség 170 ezer és 780 ezer tonna között ingadozott. Tavaly a kedvezőtlen időjárási hatások miatt körülbelül 400 ezer tonna alma termett, ebből 270 ezer tonna ipari, 130 ezer tonna pedig étkezési alma lett.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a citrusfélék és a banán mögött az alma a világ harmadik legjelentősebb gyümölcse, a kormány pedig célként határozta meg a mezőgazdasági termék-előállítás klímaállóvá tételét. A termelésbiztonság, a termelékenység és a piaci versenyképesség növelése csak a termesztési technológia fejlesztésével valósítható meg – ezt célozta a legutóbbi pályázat is.