fbpx

Ukrán elemzők: átmeneti a napraforgómag áresése

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 24.

A hazai terményárak egy éve meglehetősen szorosan követeik az ukrán szintet, gyakran a szállítási költséget is figyelmen kívül hagyva. Ha tehát az ukránok mondják, hogy pár hónap múlva sokkal drágább lesz az olajmag, akkor arra érdemes odafigyelni. Egyéb áremelő hatásokat is sorra veszünk.

napraforgó
Megfordulhat az ártrend (fotó: Horizont Média)

Összesimuló ukrán-magyar árak

Ukrajna déli régióiban megkezdődött a napraforgó aratása, ezzel egyidőben egyre élénkebb a piaca is. A helyi feldolgozók 370 USD/t (130 ezer Ft/t) áfa nélküli árakkal indítottak, de egy hét alatt 600 hrivnyát esett a gyári ár, és most 127-128 ezer forinton áll. A magyar piacon szinte ugyanezek az ajánlatok hangzanak el, a linolsavas napraforgóra 130 ezer forintért kötnek üzletet.

Tudnivalók áralku idején

Nem árt tudniuk a magyar termelőknek, hogy

  1. az EU Bizottság legfrissebb jelentése szerint az uniós átlaghozam napraforgóból az ötéves átlag van, nem éri el 2,2 t/ha-t.
  2. Ennek alapvető oka a Romániát sújtó aszály és terméskiesés, márpedig Románia az EU legnagyobb termelője.
  3. Bulgária feldolgozóipara tavaly az ukrán napraforgóexport mintegy 40 százalékát szívta fel, ez adott alapot ahhoz, hogy az uniós napraforgóolaj-export fele innen induljon el. Vagyis Bulgária megfogja az ukrán napraforgómag-export javát, főként egy olyan évben, amikor a romániai szállítmányokra kevésbé számíthat.
  4. Az olaszok a közelmúltban 465 dolláros áron (164 ezer Ft/t) jutottak hozzá 1000 tonna ukrán napraforgómaghoz.
  5. A magyar árszintet az egyre drágább szállítási költségek is emelik. A forint árfolyama pedig bármilyen irányt vehet.

Nem akarnak sokat költeni a gyárak

Vagyis elméletben nem lehetséges, hogy a hazai ajánlatok az ukrán árszint közelében legyenek. Másrészt a feldolgozók mindent megtesznek az alapanyag árának leszorításáért, hiszen a növényolajok globális ára 45 százalékkal csökkent a tavalyi szinthez képest (főként a napraforgóé), így a gyáraknak magasabb működési költség mellett kell olcsóbb terméket előállítaniuk.

Az idő pénz!

Ukrán elemzők arra mutatnak rá, hogy a napraforgómag áresése átmeneti. A betakarítással járó nagy kínálat magyar pénznemben 115-125 ezer forint közé szoríthatja az olajmag árát, de november-decemberben már 17-18 ezer hrivnyát is megadhatnak a naparaforgóért, ami jelen árfolyamon 162-171 ezer forintnak felel meg, beszállítva. A magyar áraknak az eddigiek alapján követniük kell az ukrán trendet.

Igaz a mondás: az idő pénz. Akinek ma kellenek a forintok, nem pazarolhat időt a várakozásra, aki viszont ráér várakozni, idővel sokat nyerhet.