fbpx

A kiváló árak hatására növeltük a hagymaterületet

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 12.

A tavalyi gyenge európai termés és az elszálló árak idén arra ösztönözték a termelőket, hogy több hagymát termesszenek. Uniós szinten még így is csak egy közepes termés jött össze. A magyar eredmény azonban jónak ígérkezik. Mivel az árak még mindig magasak, csak lassan fog beindulni az import.

Több területet kapott a hagyma idén (forrás: alfa-gep.hu)

Tavaly kevés volt a hagyma az EU-ban

Jól mutatja a tavalyi gyenge uniós termést, hogy a közösség vöröshagyma-külkereskedelmi egyenlege negatívra változott 2023 első hat hónapjában. A behozatal 326,7 ezer tonnára (+117 százalék) nőtt, a legnagyobb beszállító Egyiptom volt, ahonnan 111,5 ezer tonna (+169 százalék) hagyma érkezett. (Lásd: Hiába az egyiptomi import, drága marad a hagyma.) A közösség hagymakivitele ugyanakkor 41 százalékkal 296,9 ezer tonnára csökkent.

Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy az unió belső piacán Hollandia a legjelentősebb vöröshagymaexportőr, majd Spanyolország következik a sorban. Az idei év első felében Hollandia 39 százalékkal 397,6 ezer tonnára növelte, míg Spanyolország 1 százalékkal 84,9 ezer tonnára csökkentette szállításait az unió belső piacára. A legnagyobb vöröshagyma-importőr Németország (105,3 ezer tonna) volt.

Hazánk nem fokozta, hanem negyedével visszafogta az import hagyma behozatalát. Nálunk ugyanis 2022 őszén jónak mondható termést takarítottak be a gazdák, 51,4 ezer tonnát (az utóbbi öt évben 39 és 54 ezer tonna közötti a termés). Így picivel később indult meg az import, a fogyasztást pedig erősen fékezték az egekbe szökő hagymaárak. A küldő országok is változtak: Hollandiából 34 százalékkal több (3,27 ezer tonna) vöröshagyma érkezett, illetve megjelent az Egyiptomból (996,7 tonna) és Szlovéniából (668,5 tonna) származó áru is az országban. Szlovákiából viszont 42 százalékkal (1,74 ezer tonna), Ausztriából 61 százalékkal (974,6 tonna), Németországból 82 százalékkal (556,1 tonna) kevesebb vöröshagyma érkezett. Magyarország vöröshagymaexportja mindössze 1-2 ezer tonna, döntően Romániát célozza.

Idén közepes az európai termés

Az EU főbb hagymatermesztő országai közül Hollandiában heterogén termésátlagokat, minőségi problémákat jeleztek az idén. Spanyolországban április óta alacsony a hagymakészletek szintje, Andalúziában csökkent a termőterület, több térségben viharkárok nehezítették a betakarítást. Franciaországban a nagyon gyenge 2022. évihez képest jobb termést vetítettek előre. Németország keleti részében átlag alatti, a nyugati területeken átlag körüli mennyiségre számítottak. Itt a megkésett betakarítás és a túlméretes hagymák okoznak gondokat. Olaszországban a kedvezőtlen időjárás 50 százalékos visszaesést eredményezhet. Lengyelországban a Statisztikai Hivatal (GUS) szeptemberi előrejelzése szerint 2023-ban a vöröshagyma termése 630 ezer tonna körül várható, ami 3 százalékkal marad el a 2022. évi mennyiségtől (649,8 ezer tonna). (Lásd még: Közepes az európai hagymatermés, most is a kereslet diktál.)

Növeltük a hagymaterületet

Köszönhetően az elképesztően jó árnak, idén a növény termőterülete 3 százalékkal 1601 hektárra nőtt hazánkban. Mivel az időjárás kedvezőbb volt idén, a mennyiségekkel sem lehet baj. A Budapesti Nagybani Piacon 2023 1–15. hetében a szabadföldi (import) vöröshagyma ára 126 százalékkal magasabb volt (333 forint/kilogramm) az egy évvel korábbinál. Ahogy eljött a betakarítás, esni kezdtek az árak. Az idén betakarított hagyma a 24–40. héten azonban még mindig 67 százalékkal volt drágább (368 forint/kilogramm), mint 2022-ben, ugyanebben az időszakban. Mint arról többször is írtunk már: a zöldségek árát többnyire hidegen hagyta a márciustól tapasztalható, általános terményárcsökkenés, sőt. A hagyma, a burgonya és a répa extrém módon megdrágult.

Forrás: AKI piaci jelentés.

Lásd még:

Infláció, pénzhiány? Ezért tud a zöldség mégis drágulni

Zöldségek szántón, avagy menekülés a tömegkínálatból

A zöldség értéktartóbb, mint a gabona