fbpx

Jön az új rovarölő, vadonatúj hatásmechanizmussal

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 03.

A tőkeerős növényvédőszer-gyártók nem esnek kétségbe a szerkivonástól. Újabb és újabb hatásmechanizmusú készítményeket tesztelnek. A mezőgazdák a jövőben is sikeresen védhetik a rovaroktól repce-, kukorica- és búzatábláikat.

 

repcedarázs álhernyója
A repcedarázs álhernyója sem menekül (forrás: indafoto.hu)

 

Egy idegingerület-átvivő anyagot támad

A kártevők és betegségek folyamatos fenyegetést jelentenek a mezőgazdaságban, és a változó klíma még nehezebbé teszi a gazdálkodók számára a növénytermesztést. Eközben egyes hatóanyagok kivonásával problémássá vált a vetőmagok, a csíranövények, illetve az állományok védelme.

A Syngenta bázeli központja a napokban jelentette be, hogy egy új hatásmechanizmusú rovarölő szert vezet be a piacra. A Plinazolin technológia a gamma-aminovajsav idegrendszeri működését befolyásolja, és a káros rovarok széles skáláján hatásos: poloskák, atkák, tripszek, lepkék, a kétszárnyúak és a fedeles szárnyúak ellen működik. Az ide tartozó hatóanyagok a broflanilid és a fluxametamid. Hazánkban egyetlen növényvédő szer sem tartalmazza még ezeket.

A Syngenta közleménye szerint az új inszekticid több mint 40 országban és több mint 40 mezőgazdasági kultúrában kerül kereskedelmi forgalomba, beleértve a szóját, a kukoricát, a rizst, valamint a gyümölcsök és zöldségek széles skáláját. A technológia erdészetekben is ajánlott megoldás lesz, sőt, vetőmagcsávázásra is alkalmazható.

„Az új technológia jelzi elkötelezettségünket az olyan innovatív és hatékony megoldások iránt, amelyek környezeti szempontból fenntartható növényvédelmet ígérnek, és segítik termésátlagok növelését. Az argentin termelők lesznek az elsők, akik profitálhatnak belőle” – mondta Jon Parr, a Syngenta globális növényvédelmi elnöke.

 

Ez is a cikk érdekelhet a témában: Legnagyobbat a növénykondicionálók piaca ugrott 2020-ban.