fbpx

Változó körülmények, alkalmazkodó napraforgóhibridek a Syngentától

Írta: MezőHír-2023/10. lapszám cikke - 2023 október 12. -Hirdetés

Az időjárás szélsőséges kilengéseihez hozzá nem szokhatunk, de alkalmazkodhatunk. Ennek egyik fő eszköze a talajművelés, amelyre komplexen kell tekinteni. Továbbra is egyik lényegi eleme a vízmegtartás, amely idén másként volt fontos, mint korábban.

A mulcsos művelés nemcsak a kiszáradástól védi a talajt, de sok víz esetén is van előnye, mivel a talaj kevésbé válhat levegőtlenné, lassul a termőréteg lemosódása, mérséklődhet a talajerózió.

Napraforgó
A termelők számára előnyös tulajdonságokkal bíró hibridekkel jelentkeznek a Syngenta nemesítői

A napraforgó nem szereti, ha kiszorul a levegő a gyökérzónájából, ha fulladozik a gyökérzete. A sok és pangó víz a talajban kedvez az oospórákból kiáramló peronoszpóra rajzóspóráinak, melyek gyökéren keresztül fertőzik a napraforgót. A napraforgóperonoszpóra elleni védekezésnek több sarkos eleme van, amelyek együttes alkalmazása adhat csak nagyobb biztonságot. A pangó vizek minimalizálása, a gyom gazdanövények, mint a szerbtövis, parlagfű hatékony irtása és a 4-5 éves vetésforgó mellett az M9-es kóddal jelölt hibridek vetése adhatja meg a maximális és hosszú távú biztonságot. Ez még növelhető, ha az M9es hibridek Elevation vagy Elevation Plus csávázásban részesülnek. A hibridválasztásnál, főleg ott, ahol 4-5 évnél hamarabb kerül vissza a napraforgó, az M jelölést mindig ellenőrizni kell.

A Syngenta nemesítői az elmúlt években sem pihentek, újabb, a termelők számára előnyös tulajdonságokkal bíró hibrideket tudtak a kezünkbe adni a nagyobb biztonság, a magasabb olajtartalom és a hatékony gyomirtás jegyében. Minden új hibridünk M9, azaz a legmagasabb peronoszpóraellenállósággal rendelkezik.

A nagy termés és a magas olajtartalom jegyében két herbicidkategóriában is elérhetővé tettünk 1-1 magas olajsavas hibridet. A Clearfield® Plus szegmensben, ahol eddig az SY Gracia egyedül árválkodott, most az NX12294 hibridünkkel méltó társat kap.

Az NX22316 a magas olajsavas Express®-toleráns hibridek körét bővíti, csatlakozik a múlt évben még csak NX12298 kóddal rendelhető, mára nevet kapott Subeo HTS-hez. Még számunkra is komoly dilemmát jelentene, ha választani kellene kettőjük közül.

Az új hibridek elhelyezését egyszerűbbé téve beillesztjük a már korábban felvázolt rendszerünkbe a jól ismert magas olajsavas Clearfield® hibridek mellé.

A harmadik új hibridünk, az SY Corsica viszont nemcsak egy új linolsavas hibrid, hanem egy új gyomirtási lehetőség első hibridje is egyben. Az új A.I.R. technológia a magas terméspotenciálú, kiváló Syngenta-genetikába került beépítésre. Az A.I.R. gént hordozó hibridek – egyelőre még csak a SY Corsica – egyedülállóan gyomirthatók imazamox vagy tribenuron-metil herbicidekkel egyaránt. Egyik fontos jellemzőjük, hogy nem kell már a hibridválasztás idejében eldönteni, melyik herbicidet használjuk, hanem megvárhatjuk vele a gyomkelést. Így a kialakult gyomflóra szerint, ha éppen nem volt elég hatékony az alapkezelés (pl. bemosó csapadék hiánya), kell majd herbicidet választani. Ha egyszikű is van a területen a klasszikus kétszikű nyári gyomok mellett, akkor a Listego Pro használata javasolt. Ha az évelő kétszikűek közül a mezei acat okoz problémát, akkor a Fluence alkalmazása indokolt. A döntésre a gyomok kelése után is lehetőség van.

Syngenta napraforgóhibridek, táblázat
Új hibridek is találhatók a Syngenta portfóliójában

Plusz előnye, hogy nem kell tartani attól, ami sajnos minden évben megesik, hogy tévedésből nem a megfelelő gyomirtó szert alkalmazzuk, így tehát az ebből fakadó állománykárosodást is elkerülhetjük. Az SY Corsica rendelkezik az SY Bacardi terméspotenciáljával, mivel rokonságilag hozzá áll legközelebb. Az elvárható termésátlag is e szerint alakul, még akkor is, ha „rázósabb”, gyomterheltebb területeken kell helytállnia, sőt, itt domborodik ki igazi előnye. Amit fontosnak tartunk újra és újra hangsúlyozni, hogy ne pazaroljanak feleslegesen műtrágyát, különösen nitrogént az erős gyökérzetű vegetatívabb hibridek esetében. Az NX12294, illetve az NX22316 hibridünk is rendkívül jó tápanyag-hasznosító képességű, hasonlóan a Subeo vagy a Sureli hibridjeinkhez. A vegetatív típusú hibridek még inkább képesek az előző évi „maradékokat” összegyűjteni és hasznosítani, mert hozzáférnek a talaj – különösen a nitrogén- és kén- – készleteihez. Éppen ezért nagyon indokolt a téli, mélyebb rétegekből (0–90 cm) is végzett talajvizsgálatok nitrogéntartalmának a megismerése és figyelembevétele a nitrogénműtrágya kijuttatása előtt.

*Express® az FMC bejegyzett védjegye.
**Clearfield® Plus a BASF bejegyzett védjegye.
***Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye.
****A Fluence® az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve, és a jogtulajdonos engedélyével a Syngenta vagy leányvállalatai által felhasználható.
*****A Syngenta Express®-toleráns hibridek esetében az Evorelle Express* felülkezelést nem javasoljuk, az esetleges felhasználás során fellépő fitotoxikus tünetekért a felelősséget nem vállal
juk!

Szeleczki Attila
Fejlesztőmérnök

Syngenta