fbpx

Késésben a vetés-előkészítés, fakó számok decemberre

Írta: Kohout Zoltán - 2021 december 02.

Még a világbajnok napraforgó-átlageredményeinket sem sikerült megőrizni idén, igaz, szójából szép átlagot hozott az ország. Szezon utáni körkép az őszi és tavaszi vetésű növények előkészületeiről.

 

Szója-bemutatóparcellák
Szója-bemutatóparcellák Baranya megyében. Jól termett, sokat hozott a konyhára

 

Őszi, tavaszi növények

A Nemzeti Agrárkamarához befutó operatív jelentések szerint november derekára lényegében megtörtént az őszi vetésű növények talaj-előkészítése. Idén ez mintegy 1,6 millió hektárt jelent, míg a tavaszi vetésűek tervezett területe eléri az 1,8 millió hektárt. Ott egy kis késés van – ami az egész évi időjárás okozta csúszások miatt nem is csoda –, a „készültségi fok” alig több mint 34,2 százalék.

 

Tovább fogy a repce

Őszi gabonákat 1,3 millió hektárra terveznek a gazdák, és a munkák 95,4 százalékban készen vannak. Az őszi rozs területe 27,9 ezer hektár lesz, és nagyjából kész; az őszi búza (durumbúza nélkül) tervezett vetésterülete megegyezik a tavalyival: 952 ezer hektár, amiből 894 ezer hektáron fejeződött be a munka. Jóval kevesebb lesz (sajnos ismét) a repce vetésterülete. Tavalyhoz képest 16,6 százalékkal kisebb területen, 244 ezer hektáron illesztették a gazdák a vetésforgóba.

 

szárzúzás
Rosszul sikerült kukoricatermés Somogy megyében…

 

Veszélyben a napra-bajnoki cím

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött: 651 ezer hektárról 1,7 millió tonna napraforgót vittek a raktárakba. Az országos hektár-átlaghozam 2,6 tonna, ami jócskán alulmúlja a 2019-es rekordot: akkor a hazai átlag meghaladta a 3 tonnát.(Ezzel egyben a hazai napraforgó-kultúra bizonyult a legvirágzóbbnak a termésátlagok terén.) Nagy volt a különbség a termőterületek között: míg például Veszprém megyéből 1,8, addig Komárom-Esztergomból 3,4 tonnás átlagot jelentettek.

Ugyancsak nagyok a területi átlagkülönbségek a burgonyabetakarításban. Csaknem100 százalékos feldolgozottságnál a hazai termés 25 tonnás – ez mindjárt bő 7 százalékkal kevesebb, mint tavaly. A legkisebb átlagot itt is Veszprém megye produkálta 9,3-mal, a legmagasabbat szintén Komárom-Esztergom, ahol 35 tonnát is lehoztak egy hektárról.

 

Szója, ha mondom, segít a gondon

Jól teljesített a – sok szempontból felértékelődő és jövedelmező – haszonnövényünk. A szójabetakarítás vége felé a szűk 60 ezer hektáron vetett növény idei termése kicsit több mint 154 ezer tonna. (A növény jövedelmezőségi kilátásairól és termesztéstechnológiai előnyeiről ebben a cikkünkben, európai párhuzamairól pedig itt írtunk bővebben.) Ez 2,7 tonna/hektár átlagot jelent – lényegében úgy, mint tavaly.

A cukorrépa bő 12 ezer hektáros termőterületének közel 60 százalékát takarították be november közepére. Ennek hozama hektáronként 54 tonna körül alakult, ami 8,6 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

 

búza vetésterületek alakulása diagramm

 

Visszaesés a kukorica-frontokon

A NAK felmérése alapján a kukorica hazai idei termőterülete 1 millió hektár körül alakult. Ebből november közepéig 966 ezer hektárt (93%) arattak le 6 tonnás hektárátlaggal. Ez 30 százalékkal kevesebb a tavalyitól. Eddig egyébként 5,8 millió tonna kukoricatermést arattak le. Az aratás végéhez érnek a silókukoricával is. Ennek termésátlaga közel 28 tonna, ami ugyancsak elmarad (-17,3%) a 2020. évi mennyiségtől. A csemegekukorica termésátlaga a tavalyihoz képest csökkent, 14,5 tonna/hektár körül alakult.

 

(Fotók: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)