fbpx

Nitrogénből dupla árnál fele mennyiséget vettünk

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 03.

A közvélekedés szerint jó dolga van a növénytermesztőknek, holott az input oldalon őket is súlyos csapások érték, különösen az utóbbi hónapokban. Hogy mennyire árérzékenyek ők is, azt fekete-fehéren kimutatja a statisztika.

 

műtrágya
Nem vitték a drága műtrágyát (forrás: feol.hu)

 

Júniusig volt jó világ

A műtrágya-forgalmazók 1,47 millió tonna műtrágyát értékesítettek a mezőgazdasági termelők részére 2021 első három negyedévében. Az értékesített mennyiség csupán 1,2 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál, mivel az első félévben még nagyon jól fogyott a műtrágya. A harmadik negyedévben (július–szeptember) azonban a MAS és a MAP ára kilőtt, 81-82 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának árszintjét. A kálium-klorid ára ötödével emelkedett, az NPK 15-15-15 összetételű műtrágyáé pedig másfélszeresére ugrott az egy évvel korábbi időszakéhoz képest.

A nitrogénárak csaknem duplázódása a megvett mennyiség csaknem feleződését okozta, vagyis a gazdák azonnal és élesen reagáltak a változásra. Az AKI statisztikai jelentése szerint a harmadik negyedévben látványosan csökkent az egykomponensű nitrogén műtrágyák eladott mennyisége: mintegy 105 ezer tonnával (–47 százalék) értékesítettek kevesebbet a forgalmazók. Összességében 25 százalékkal kevesebb műtrágyát vásároltak a gazdálkodók július, augusztus és szeptember hónapokban, mint 2020 hasonló időszakában.

 

Minden input drágult

A KSH tájékoztatása szerint a mezőgazdasági termelői árak szintje 16,4 százalékkal, a termelés ráfordításainak árszintje 12,4 százalékkal volt magasabb 2021 első három negyedévében 2020 azonos időszakához viszonyítva. Vagyis első pillantásra még mindig a termelői árak voltak előnyben az inputokhoz képest. Közelebbről megvizsgálva a növényi termékek ára 24,7 százalékkal nőtt, miközben a műtrágya 25,4 százalékkal, a növényvédő szerek 5,2 százalékkal, a vetőmagok 4 százalékkal drágultak. A statisztika a gépi munka ráfordítási oldalát nem tartalmazza, de a harmadik negyedévre az alkatrészek ára is 10 százalékot meghaladó mértékben nőtt, a gázolajért pedig idén augusztusban közel 20 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy éve.

Az állattartók ennél sokkal rosszabbul jártak. Miközben az élő állatok és állati termékek ára mindössze 1,7 százalékkal emelkedett, addig a takarmányokért 24,7 százalékkal kellett többet fizetniük, emellett az állatgyógyászati készítmények ára is nőtt 4,4 százalékkal.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina