fbpx

Közepes az európai hagymatermés, most is a kereslet diktál

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 26.

A hagyma világpiacán idén is feszültségek mutatkoznak – írja a Freshplaza.com. Egyelőre Egyiptom sem segít az árak tompításában: exporttilalmat vezetett be karácsonyig. Az induló árakat a tavalyinál alacsonyabbra várta a piac.

hagyma
A legtöbb nagy termelőnél mennyiségi és minőségi gondok is akadnak (forrás: hearstapps.com)

Minőségi aggályok a holland dughagymával szemben

A hagyma átlaghozama Hollandiában területenként szélsőségesen ingadozik idén. A termék ára magas, de a termelők/csomagolók még sok kifizetetlen számlával rendelkeznek, ezért óvatos a kereskedés. A magas holland árak az exportot is fékezik, ugyanakkor a tengeri szállítás költsége meredeken csökkent tavalyhoz képest, ami könnyebbséget jelent a kereskedőknek. A lilahagyma tekintetében a kínálat korlátozott, az árak pedig rendkívül magasak. A dughagyma minőségét gyengének látják a szakemberek, ezzel együtt tavasszal ez is el fog fogyni.

Németország és Ausztria: átlag alatti termés

A sok csapadék miatt átlag alatti termésre számítanak idén a kelet-németországi hagymatermesztők. A betakarítás a szokásosnál később kezdődött, és még nincs vége. Az októberben felszedésre kerülő állományok minősége ígérkezik jobbnak. A kereskedők a 70 mm feletti, túlméretes vöröshagyma arányának növekedésére számítanak. Ausztriában a végéhez közeledik a betakarítás. Az összesített eredmény várhatóan elmarad a tavalyi szinttől. Az értékesítés lassan zajlik, az árak jellemzően túl magasak a bel- és a külpiacnak is. A múlt héten többnyire 45–50 eurót fizettek egy mázsa tisztított, közepes méretű hagymáért a termelőknek. A kisméretű hagymafejek ára meg sem közelíti ezt az árszintet, míg a ritkaságnak számító, nagy méretű hagymák ára lényegesen magasabb ennél.

hagymaexportőrök
A világ nagy hagymaexportőreinek forgalma az utóbbi években (forrás: Tridge)

A franciák hagymája tompítja a spanyol kiesést

Franciaországban jók a termésátlagok idén, a legtöbb hagymafej a közepes kategóriába esik, kevés a nagy méret. Jelenleg itt is magasak az árak. Ennek az az oka, hogy egyes külpiacokon hiány tapasztalható. India saját gyenge termése miatt 40 százalékos exportvámot vezetett be, emiatt több afrikai és ázsiai állam is inkább a franciákhoz fordul áruért. Ne feledkezzünk meg a spanyol aszályról sem. Ez a dél-európai állam idén nemcsak gabonafélékből, de hagymából is északi szomszédjára szorulhat, miután saját termésének java ipari minőségű lett.

A spanyoloknál is 40–50 euróba kerül egy mázsa hagyma. A készletek alacsonyak, amiben az is közrejátszik, hogy az európai betakarítás csúszása miatt az elsőként felszedett hagymákból sokat exportáltak Nagy-Britanniába. A kereslet azóta is folyamatosan meghaladja a kínálatot. Ahol esők és viharok pusztítottak, ott az őszi felszedésű hagyma tárolhatóságával is lehetnek gondok. Olaszországban még rosszabb a helyzet: akár meg is felezheti a termést a rossz időjárás. A csomagolt hagyma mázsájáért akár 95-100 eurót is fizetnek a kereskedők.

Karácsonyig Egyiptom sem segít

Tavaly az egyiptomi termés csillapította az európai árakat. Idén 3 hónapos exporttilalommal kezdődik náluk az értékesítési szezon, ami december 20-ig tart. Karácsonyig ugyanis a belpiacon szeretne árakat tompítani az egyiptomi kormányzat. A termelői árak már a 60 dollárt súrolták tonnánként, amikor az exportstopot bejelentették. Ez azt jelenti, hogy jövőre az afrikai hagyma magas áron érkezhet meg a készletiben ekkor már megfogyatkozó európai piacra. Az újhagymát, amelynek szezonja most kezdődött Egyiptomban, nem érinti az exporttilalom.