fbpx

Krone-szeretet – a hozamban és minőségben is érezhető változással

Írta: Szerkesztőség - 2015 július 14.

Jászkiséren a Laktored Kft. vendégei voltunk, ahol Zilahiné Varga Piroska ügyvezetőt kérdeztük múltról, jelenről.

– 1995-ben alakult a cég, mint Laktoszöv, 1997-től lett Laktored Kft. Akkor 453 ha szántóval és 51 ha legelővel rendelkeztünk, most 788 ha szántó és 197 ha legelő van a birtokunkban, tehát közel 1 000 ha területen dolgozunk.

Induláskor a tehénlétszámunk 419 volt, most ez 530 db, illetve ezeknek a szaporulata, ami összesen 1030 szarvasmarhát jelent.

A fejlesztések a cégnél a területalapú támogatások bevezetésével kezdődtek el, illetve azt követően folytatódtak, ahogy a különböző pályázati lehetőségeket megnyitották.

 

 

Már a kezdetektől nagyon jó gépeknek tartottam a Krone-termékcsalád tagjait, és azóta is a Krone felé orientálódtam, főleg a szántóföldi szálastakarmány vonalat figyelembe véve. Szerintem az egész országban, sőt, talán Európában is a legjobbak ezen a területen. Ez egy tökéletesen kifejlesztett termékcsalád, a kaszától, a sodrótól a bálázóig, a silózóval bezárólag.

Nekünk a fent említett lehetőségeket kihasználva ma már három Krone bálázónk van: a KR125-ös, a 150-es, a fixkamrás és a Comprima is, aminél változtatható a bála mérete, és mivel a szántóterületeink nagyok, így egy egész rendsodró sorral rendelkezünk – ha egymás mellé tesszük őket, összesen 24 m a munkaszélességük. Ezenkívül van egy 6,3 m-es rendterítőnk is, egy vontatott szársértős Krone kaszánk, silózónk, amit különböző adapterekkel bővítettünk ki. Ezzel a teljes paletta megtalálható nálunk, de örömmel hajtottuk végre ezeket a beruházásokat, mert a minőségi takarmánykészítésben nagyon jó szolgálatot tesznek nekünk ezek a gépek.

– Azzal, hogy Krone-gépekkel takarítottak be, érezhető valamilyen kedvező változás? Gondolok itt arra, hogy gyorsabb a betakarítás,  tömörebb a bála, jobb a siló minősége, vagy a roppantás… A hozamban vagy a minőségben mérhető-e a különbség a többi géphez képest?

– Mindenképpen. A minőséget, a hozamot az időjáráson túl a fajta, de a technikai eszközök is nagyban befolyásolják. A silózónál konkrétan megtapasztaltuk, hogy a szecskaméretet tág határok között tudtuk változtatni, és az 1,2-1,5 cm-es szecskahosszúságnál nagyon jó tömöríthetőséget tudtunk elérni. Ez a beltartalomra is nagyon jó hatással van. A dobban, ahogy a lagúnarendszeren a dobkésekig eljut a takarmány, az annyira jól elő van tömörítve, hogy a leveleket nem tépi, hanem szépen egyesével vágja, és olyan nagy erővel fújja ki, hogy nem a talajra megy, nem repül el, hanem rögtön belekerül a kocsiba, és a kocsin keresztül természetesen a silótérbe. Jelentős tápértéket tudunk megtartani ezáltal. A Krone Big X 500-as képes erre, és én nagyon örülök, hogy ezt a 42 késes silózót sikerült megvásárolnunk a Valkon Kft. széles kínálatából. Más márka nem tud ilyen beltartalmat produkálni, ilyen tömöríthetőséget elérni, és ennek tápanyagtartalom vonatkozásában is van hozadéka.

A szemroppantás kapcsán elmondható: nincs szem, ami ne lenne roppantva! Ennek a tápanyag-feltáródása a kazalban is jóval nagyobb. Tehát ha összehasonlítom a mostanit a korábbi beltartalmi vizsgálatok eredményeivel, egy fél nettóenergia-egységet nyertünk silótápanyagban, ennek a silózónak köszönhetően!

Itteni munkám elkezdése idején egy Krone KR125-ös dolgozott ezen a területen; láttam a munkáját, a bála minőségét, én attól kezdve nem is tudtam más márkát elképzelni nálunk. Ha a gépek amortizációja miatt új vásárlásra kerül a sor, biztosan ezt a márkát választom!