fbpx

Hiába az egyiptomi import, drága marad a hagyma

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 07.

2022-ben minden fontos európai hagymatermelő országban (Spanyolország, Németország, Belgium, Hollandia) csökkent a termés 2021-hez képest, ami mintegy 15 százalékkal szűkítette a kínálatot. A kereslet a betakarítás óta folyamatosan növekedett, csak most értek az árak arra a szintre, ami már a vásárlási hajlandóságra is hatással van. A kínálatszűkén enyhíthetnek az egyiptomi szállítmányok, de az árak magasak maradnak.

hagyma
Ez a szezon már végigfut a magas árral… (forrás: fresh-market.info)

Az előző szezon túlkínálata után erős visszaesés

Csökkennek a hagymakészletek Európában, az importáru beszerzése viszont nem egyszerű. Üzbegisztán, Kazahsztán, Tádzsikisztán és Kirgizisztán betiltotta az exportot a következő néhány hónapra, az argentin aszály és az új-zélandi esőzések miatt pedig a déli féltekéről is kevesebb áru érkezhet, legfeljebb Chiléből növekedhet az európai import. Az egyiptomi szállítmányok is csak most indulnak el Európa felé.

„A korai hagymafajták szállítását most kezdjük meg, ezt áprilisban a későbbi érésű vörös- és sárgahéjú fajták követik. A termőterület nem változott tavaly óta, így az eladható mennyiség sem növekedett” – mondja az alapvetően fokhagymatermesztésre és -exportra specializálódott, egyiptomi Tomna Farm vezérigazgatója, Ralph Nakhal. Az elmúlt szezonban a vöröshagymatermesztés jövedelmezősége nem volt megfelelő, így az országban több termelő is a fokhagyma javára módosította a vetésszerkezetet. A Tomna is csak lassan, óvatosan bővíti a vöröshagyma területét, mivel a főszezonban gyakran nyomottak az árak.

70-110 forintos belépőárak a holland nagybanin

Most azonban a növekvő kereslet lehetővé teszi a költségnövekedések erős kompenzálását is. A cégvezető szerint a legtöbb megkeresés Görögországból, Horvátországból, valamint Olaszországból érkezik, de a holland kereskedők ajánlatai is hamarosan befutnak. A kelet-európai importőrök a sárgahéjú fajtákat keresik, az oroszok a vöröset, Olaszország pedig mindkettőre igényt tart.

Ma a sárgahéjú hagyma 0,2 dolláros áron (70 Ft/kg) léphet be a holland nagybani piacra, a vöröshéjú (106 Ft/kg) pedig 0,3 dolláros áron. A kilépő ár már 0,5-0,6 euró/kg (193-230 Ft/kg). Ukrajnában minden idők legdrágább hagymáival szembesülnek a vásárlók (290 Ft/kg), és a boltok hamarosan kifutnak a helyi termelésű áruból.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: A hagyma és a krumpli akkor is jól fogy, ha drága.