fbpx

Óriási áresés a kutakon, dacára az újabb háborúnak

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 11.

A héten 27 forinttal mérséklődik a benzin és 30 forinttal a gázolaj ára. A világ eközben egészen zűrzavaros képet mutat.

traktor tankolás
30 forinttal olcsóbb az üzemanyag (fotó: Horizont Média)

Visszarendeződés a kutakon

Ma nagyot zuhantak a hazai üzemanyagárak. A benzin és a gázolaj esetében is bruttó 20 forinttal csökken a beszerzési ár, ami a kutak áraiban is visszatükröződik. Pénteken pedig további ármérséklődésre van kilátás a holtankoljak.net szerint. A benzin esetében a nagykerár további bruttó 7 forinttal csökken, míg a gázolajért bruttó 10 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak. A kutakon az alábbi átlagárakkal találkozhatnak a tankolni vágyók:

  • 95-ös benzin: 603 Ft/liter
  • gázolaj: 650 Ft/liter 

Kétes helyzet az arab térségben

A Hamász szombati, Izrael elleni támadása átmenetileg megemelte a nemzetközi piacon az olajárakat, hiszen komoly olajellátási kockázatokat hordoz, ha az arab térségre kiterjed a háború. Szerdára világossá vált, hogy a Hamász azon felszólítása, miszerint a világ minden pontján támadják meg a zsidó vallású állampolgárokat, nagyon csekély visszhangra lelt. Mostanra úgy tűnik, lokális szinten tartható a konfliktus. A tőzsdék kissé megnyugodtak a hét eleji pánik után. A Hamász legfelsőbb vezetése azonban azzal fenyegetőzik, hogy Irán és a libanoni Hezbollah is „csatlakoznak a harchoz, ha Gáza ellen népirtó háború indul”. Erre pedig látunk jeleket.

kőolaj ára
A nyersolaj amerikai ára hordónként (forrás: oilprice.com)

Legutóbbi cikkünk a témában: Nagyot esik a benzin ára, a gázolaj inkább visszakorrigál.