fbpx

Vért izzadnak az amerikaiak a búzapiacon

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 06.

Az amerikai mezőgazdaság 52 éve nem zárt olyan rossz búzaértékesítési szezont, mint az előző volt. Sem mennyiségben, sem minőségben, sem árban nem tudott olyat mutatni, ami vásárlásra ösztönözte volna a nagy importőröket.

 búza kikötőben
Búza a kikötőben (24newshd.tv)

Egyre reménytelenebb helyzetben az USA

A 2022/23-as szezont olyan gyenge búzaeladási számokkal zárta az USA, amire 52 éve nem volt példa. Miközben Oroszországban folyamatosan javulnak a búzatermesztés környezeti feltételei, az USA-ban egyre romlanak. (Lásd: A Nagy Medve lenyomja a világot, csak a know-how-nk maradt.) Akinek sok a búzája, az tud olcsón eladni. Ha pedig nincs mennyiség, akkor valami különlegeset kell nyújtani. Kanada például a durum értékesítésére állt rá.

USA búzaexport
USA búzaexportja (forrás: forrás: farmpolicynews.illinois.edu)

Az általános áresésben az amerikai búza kénykelletlen követni a trendet. Most Chicagóban a decemberi „soft red” búza tonnája 206 dollárt ér (76 ezer Ft), de az exportképesebb „hard red” kategória 246 dollárt (91 ezer Ft) kóstál. Ez nagyjából az argentin, kanadai és ausztrál árszintnek felel meg, viszont sokkal drágább, mint az eurázsiai térség búzája. A francia és a román kenyérgabona számít ma a világ legversenyképesebb portékájának, amivel csak az orosz tud versenyezni – nem mindig sikerrel. (Lásd: Kifulladóban az orosz gabonagépezet.)

búza exportárak
Búza exportárak (forrás: farmpolicynews.illinois.edu)

A legnagyobb vásárló

Kína a futó értékesítési szezonban a világ legnagyobb nettó búzaimportőre lehet, 12 millió tonnás behozatalt várnak az elemzők. Legkézenfekvőbb partnere Ausztrália, ahonnan 6,4 millió tonna gabona érkezett a legutóbbi rekordtermés után. A most futó értékesítési szezonban viszont kevésbé számíthat déli partnerére, mivel az El Niño jelenség miatt 30 százalékkal csökken az ausztrál kivitel. További fontosabb partnerei Kanada (ahonnan főként durumbúza érkezik) és az EU (ahonnan főként malmi búza jön). Ez év májusáig Franciaország egymaga több búzát szállított Kínának, mint az USA. Az amerikai kereskedők számára Mexikó, Japán és a Fülöp-szigetek lettek a fontosabb partnerek.

Érdekes, hogy bár az orosz búza olcsó lenne, Kína kerüli ezt az árut, és inkább az ázsiai térségből, illetve Európából és Ukrajnából importál (utóbbiból most alig működik a közvetlen kereskedelem). Könnyen hozzáfér a kazah búzához is, amit ki is használ. (Itt írtunk legutóbb Kína búzaimportjáról: Kínát most csak a malmi búza érdekli, de az nagyon.)

Érdemes fejbe vésni, hogy idén több búzát fogyaszt el a világ, mint amennyit megtermelt. Tavaszra minden tőzsde áremelkedést mutat.