fbpx

Jövőre is megemelt összeg kérhető a Natura-erdőkre

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 10.

Erdőgazdálkodók figyelmét hívja fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra, hogy a Natura 2000 erdőterületeknek után jövőre is kérhető kompenzációs kifizetés, méghozzá megemelt összeggel.

 

Natura-erdő
Minimálisan 18 ezer forint kérhető hektáronként (fotó: Horizont Média)

 

Ennyi jár hektáronként

A támogatási igényt az egységes kérelem részeként kell beadni., ami egyben kifizetési kérelemnek is minősül. A támogatás mértéke a faültetvények és kultúrerdők, valamint a származék és átmeneti erdők esetében átlagosan 23%-kal, míg a természetszerű és természetes erdőknél több, mint 30%-kal növekedett. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg a korábbi 31,97 milliárd forintról 40 milliárd forintra nőtt.

 

Kultúrerdő és faültetvény esetén:
Natura-erdők kifizetési összegei

 

Származék és átmeneti állapotú erdőkben:
Natura-erdők kifizetési összegei

 

Természetes és természetszerű erdőkben:
Natura-erdők kifizetési összegei

 

Forrás: pályázati kiírás

 

További pontosítások

Módosult az euró/forint átváltási arány meghatározásával kapcsolatos előírás: most már nem a folyósítás évének január 1-jén, hanem annak az évnek január 1-jén fennálló Európai Központi Bank középárfolyama szerint kerül megállapításra, amely év során a támogatás odaítélésére vonatkozó döntést meghozták. Pontosításra került a vis maiorra vonatkozó szabályozás is: az elháríthatatlan külső okokra (vis maiorra) vonatkozó szabályokat a 94/2015. (XII. 23.) FM rendelet, valamint az 57/2015. (XII. 23.) MvM rendelet állapítja meg.

A módosított pályázati dokumentáció innen érhető el. Az erdőtelepítési támogatások is érdekelhetik, itt írtunk róluk: 12 éven át a területalapú dupláját lehet elnyerni vele.