fbpx

Október 25: beadni az AKG és ÖKO pályázatot

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 28.

Még mielőtt megnyílik a pályázati ablak, egy ÖKO kiállítás és konferencia is ösztönözheti a gazdálkodókat Hajdúnánáson.

 

gyümölcsös ültetvény
Ismét pályázhatunk az átállási támogatásra (Fotó: Horizont Média)

 

Indul a pályázat

A korábbi tervekhez képest 10 nappal később, október 25-én nyílik és november 25-ig áll nyitva a 360 milliárdos keretösszeggel meghirdetett új agrár-környezetgazdálkodási (AKG) pályázat. A felhívás itt érhető el. Ugyanebben az időszakban lesz lehetőség az ökológiai átálláshoz is támogatást (ÖKO) igényelni. Ennek keretösszege 40 milliárd forint, a pályázati felhívás itt érhető el.

 

Növelni az ökoterületet

Az AKG-támogatásokkal érintett terület nagysága mintegy fél millió hektár hazánkban, míg az ökológiai művelés alatt álló, illetve átálló terület nagysága 300 ezer hektárra tehető. A kormányzat céljai szerint 2027-re 400 ezer hektárra kellene növelni az ökoterület nagyságát az országban, ennek érdekében Nemzeti Cselekvési Terv is készült. (Lásd cikkünket: Rögös út: 6 év alatt ismét dupláznánk az ökoterületeket.)

 

ÖKO kiállítás és konferencia

Az Agrárkamara most ismét megrendezi az ÖKO EXPO kiállítást és konferenciát is, ezzel is ösztönzést adva a gazdálkodóknak a pályázásra. A második alkalommal megrendezett eseményre október 1-2-án Hajdúnánáson, a Kendereskertben kerül sor. A rendezvény megvalósításában támogató partner a Magyar Biokultúra Szövetség, a Kelet-magyarországi Biokultúra Egyesület, a Biokontroll Hungária Kft., az Agrárminisztérium, a Debreceni Egyetem és Hajdúnánás Város Önkormányzata.

A kiállítás és konferencia középpontjában a precíziós technológiák, a közétkeztetés által kínált lehetőségek és kihívások (rövid ellátási lánc) és a gyakorlati gépbemutatók állnak. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője előadást tart az ökológiai gazdálkodásra való átállás feltételeiről. Pepó Péter professzor, a Debreceni Egyetem docense pedig összeveti egymással a konvencionális és az ökológiai növénytermesztést. A részletes program itt olvasható.

A látogatók mintegy 40 inputanyagokat, szolgáltatásokat, szaktanácsadást, munkagépeket, analitikai műszereket kínáló kiállítóval találkozhatnak, erősíthetik szakmai, üzleti kapcsolataikat, illetve kóstolhatnak, vásárolhatnak kiváló biotermékeket. A rendezvény mindkét napján lesz gépbemutató, ahol a szántóföldi és kertészeti művelés gépeit tekinthetik meg az érdeklődők működés közben, de látványos drónbemutatót is tartanak.