fbpx

Rekord szinten a napraforgóterület, nagy bajban a dinnye

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 12.

A május 14. állapot szerint ismét rekord szintre ugrott a napraforgó területe hazánkban. A dolog nem meglepő, a terményárak és az inputköltségek tükrében logikus lépés volt a termelők részéről a növény fokozott vetése. Más kultúrák ellenben erősen visszaszorultak, a legnagyobb bajban a dinnye van.

napraforgótábla
Medárd elhozta a csapadékot, közel 700 ezer hektár örül a víznek (fotó: Horizont Média)

Az abszolút nyertes

Május elején a Mezőhír a vetési szándékok alapján a bő 700 ezer hektáros termőterület sem zárta ki napraforgóból, tekintve, hogy a növény viszonylag kis igényű, magas az ára, és a többi olajnövény területe nem bővült, inkább csökkent. Repcéből mintegy 220 ezer hektáron indulhat meg majd a betakarítás, a szója területe pedig csak a korábbi 60 ezer hektáros szintre tért vissza – annak ellenére, hogy nitrogénkötő faj lévén a vetőmagforgalmazók nagyobb ugrást vártak tőle. A napraforgó végül nem állított be új csúcsot, de a 2017. évi rekordszintre, 694 ezer hektárra nőtt a területe.

napraforgó és szója területe
Két fontos olajnövény termőterülete hazánkban (KSH adatok alapján szerkesztve)

A várakozásokkal szemben…

Átlépte az egymillió hektárt az árukukorica területnagysága, a csemegekukoricáé 29 ezer hektár, remélhetőleg tovább növekszik még 4-5 ezerrel. A borsó pillanatnyilag szűk 17 ezer hektárt foglal el, remélhetőleg május közepe után is elvetettek még a gazdaságok 3-4 ezer hektárt. A hibridkukorica 24 ezer hektáros területe a megszokott nagyságú. Ebből az ukrán vetőmagterületek kiesése miatt sokkal többet is elbírt volna a piac.

Az új lucernatelepítések tavasszal nem sokkal a megszokott 50-60 ezer hektáros terület felett alakultak, 65 ezer hektáron került földbe a vetőmag. Úgy tűnik, az AKG terület duplázódása ellenére még mindig 200 ezer hektár körül alakul a növény kaszálható területe. Nem kizárt, hogy a nehezen elérhető vetőmag miatt őszre halasztották a gazdák a telepítést, vagy másképp akarják megoldani a vetésszerkezeti előírások teljesítését, esetleg a szankciót is bevállalják. (A lucernával kapcsolatban lásd még: Ne higgyen a hazai áraknak, értékes termék a lucerna!)

Bajban a dinnye

A nagyobb területet elfoglaló növények közül még kiemelendő a cirok 20 ezer hektárral, illetve a cukorrépa és a burgonya 9,7 ezer, illetve 7,8 ezer hektárral. Utóbbi két növénynek mostoha a sorsa, de idén egy kis javulást látunk a termőterületükben a hosszú zuhanás után. A dohány tervezett területe május közepén mindössze 2,9 ezer hektár volt. 2005-ben még 7 ezer hektáron termeltük, úgy tűnik, a támogatások ellenére vesztésre áll a kultúra. A görögdinnye 2,4 ezer hektárt foglalhat el a május közepi adatok szerint, a Covid kitörése óta megfeleződött a területe! Ez a kultúra még felállhat a válságból, de ehhez a bementi és a kimenti áraknak éppúgy rendeződniük, kell, mint a munkaerőgondoknak.

burgonya és cukorrépa területe
Burgonya és cukorrépa területe hazánkban (KSH adatok alapján szerkesztve)