fbpx

Tárcsák karbantartása, javítása

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 november 10.

A tarlóhántás, a mechanikai gyomirtás, illetve a szántáselmunkálás tipikus eszköze a tárcsa, melyből létezik vontatott, illetve függesztett, elrendezés szempontjából pedig V, X és rövidtárcsa.

tárcsa Habi

 

Tárcsalap

A gyártók a tárcsákat csipkés vagy sima lapokkal szerelik, illetve, ezeket kombinálva, az első tagra csipkéseket, a másodikra sima lapokat helyeznek. A tárcsákat kopás esetén cserélni kell, a biztos vásárlás érdekében pedig fontos, hogy tisztában legyünk a tárcsalap átmérőjével, a tárcsatengely méretével, rövidtárcsa esetén a furatok távolságával és méreteivel.

Tengely

A következő alkatrész a tengely. Ezt a tárcsalap vagy a tárcsacsapágy cseréjénél tudjuk jobban szemrevételezni, és törés esetén szoktuk cserélni. Ha elgörbül (ez fordul elő sűrűbben), akkor egyenesítéssel (kovácsolással) javítható.

tárcsa Habi

 

Tárcsacsapágy

A legfőbb kopóelem a tárcsacsapágy. Karbantartásukat tekintve zsírozni, szükség esetén cserélni kell a csapágyakat. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyen típusú csapágy található a munkagépünkön. Létezik kerek, illetve négyszögközepű, többféle átmérőben. A rövidtárcsáknál egy öntvényházban vannak elhelyezve a gördülőcsapágyak, amiket szimering tömít, és zsírzógombbal vannak ellátva.

A vontatott tárcsáknál karbantartási különbség a járkerekek csapágyainak ellenőrzése, zsírzása, szükség esetén cseréje, a gumiabroncsok állapotának ellenőrzése, esetleg cseréje.

A HABI Kft. komplett tárcsáit és tárcsaalkatrészeit keresse szaküzleteinkben vagy webáruházunkban!

webaruhaz.habi.hu

 

Habi logó