fbpx

A spanyol paradicsom is a holland zöldség helyét akarja

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 26.

A következő szezonban nagyobb konkurenciaharcra készülhetnek a magyar zöldségtermelők. Ennek oka, hogy a spanyolok is a termelés fokozásával reagálnak a hollandok fűtési-világítási nehézségeire.

paradicsom
A spanyolok is nagyon számítanak a hollandok kiszorulására a hajtatott zöldségek piacáról (fotó: horizont Média)

Ez egy igen jó szezon volt

A holland Greenery International gyümölcsök és zöldségek importjára specializálódott, az európai kiskereskedőket és online értékesítőket szolgálja ki. A freshplaza.com a spanyol beszerzéseikkel kapcsolatos tapasztalatokról és várakozásokról érdeklődött.

A Greenery szerint az idei termékfelhozatal minőségi szempontból kiváló volt, mivel a tavasz hűvösebb volt a szokásosnál, ami spanyol szemszögből nézve alapvetően előnyös. Az egyes zöldségek azonban nem mindig voltak egyformán elérhetőek. A tartósan hideg éjszakák nem kedveztek az uborka, a cukkini és a paradicsom termelésének, viszont a paprikákat kevésbé viselte meg, így ezek folyamatosan szedhetők voltak.

Problémát okozott a szaharai homokvihar, ami Andalúzia és Murcia területeit több héten át homokkal borította, pont akkor, amikor a cukkininak a legtöbb fényre lett volna szüksége. Emellett sztrájkok is voltak, amik a szállításban okoztak késéseket. Ez érzékeny bevételkiesést okozott a spanyol zöldség-gyümölcs ágazatnak.

Több paradicsom, kevesebb paprika várható

A spanyolországi termelők számoltak a holland termelés nehézségeivel is, és most is készülnek rá. Több paradicsom ültetését tervezik a következő szezonra, míg az édespaprika felülete csökkenhet valamelyest. Növekedhet viszont a hegyes erős paprika és a fürtös uborka termesztése. A kígyóuborka, a padlizsán és a cukkini területe meglehetősen stabil.

A kereskedelmi láncok is látják már, hogy Hollandiában az emelkedő energiaárak a termelés szűküléséhez vezetnek, így keresik az alternatív beszállítókat. Megpróbálnak már most szerződést kötni a termelőkkel a következő szezonra. Ők azonban vonakodnak aláírni, mivel senki nem tudja, hogyan alakulnak majd a költségek, lesz-e újabb Covid-hullám, mennyi lesz a rendelkezésre álló munkáskéz. Egyszóval nem akarnak elköteleződni, hiszen egy hónapra előre sem látják a lehetőségeiket.