fbpx

Szelídülő árak a gabonapiacon

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 11.

A világ búzakészletei ötéves mélypontra süllyednek ebben a gazdasági évben, ezért a betakarítás óta folyamatosan emelkedett a kalászos gabona ára, visszaesést először novemberben tapasztalt a piac. Óvatosságra kell, hogy intse a termelőket az is, hogy a kukorica Párizsban jóval olcsóbb, mint Magyarországon.

 

kukorica betakarítása
Még javában tart az kukoricatörés Ukrajnában (forrás: I&U Group Facebook-oldala)

 

Búza: itt az emelkedés vége

A búza világpiaci ára októberben tovább emelkedett, mivel a nemzetközi kereslet erős maradt iránta, miközben a kínálat szűkös. A legnagyobb drágulást érthető módon Kanada élte át, ahol lényegesen rosszabb lett a termés a vártnál. Kevesebb búzát takarított be idén az Egyesült Államok, Kazahsztán és Oroszország is. Az Európai Unióban, Ukrajnában és Argentínában viszont valamivel több kenyérgabonát hordtak a raktárakba, de a globálisan rendelkezésre álló búzamennyiség így is zsugorodott. Eközben a Közel-Keletről és Észak-Afrikából erős a kereslet iránta.

2020/21-ben Kína volt a világ második legnagyobb búzaimportőre, a következő betakarításig azonban némiképp csökkenni fog az itteni igény, így az ország a negyedik helyre csúszik vissza a legnagyobb importőrök sorában – számolnak az elemzők. Ennek oka a saját jobb termése és a kisebb takarmányigény. (Kína gabonaimportjának változásait itt foglaltuk össze.) A búza globális ára októberre a 2012-ben mért csúcsot is túlszárnyalta, novemberben viszont megállt a növekedése.

 

Búza globális ára
A búza világpiaci ára (forrás: IGC)

 

Kukorica: jó terméssel zár a világ

A globális kukoricatermés viszont nagyobb a tavalyinál, elsősorban Argentínában, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban számolnak jelentősebb plusszal az elemzők. Brazíliában az idei safrinhatermés gyenge lett, így az itteni exportkínálat szűkösebb most, mint tavaly (-63%) amit csak fokoz, hogy a belső hústermelés takarmányigénye folyamatosan nő. A világ idén elsősorban az amerikai, az argentin és az ukrán kukoricára számíthat.

Az ukrán kukorica kikötői ára 10 százalékkal magasabb, mint az argentiné, de Európából nézve nagyok innen a szállítási távolságok. A párizsi tőzsdén a januári és a márciusi szállítású kukorica 235,5 euró/tonnán (84,6 ezer forint) tartja az árát, ami jóval alacsonyabb, mint a jelenlegi hazai 90 ezer forintos termelői ár. Uniós szinten ugyanis az ötéves átlagnál 6 százalékkal több kukoricát takarítanak be idén. Franciaországban 14,3 millió tonna, Romániában 12,5 millió tonna lehet a végeredmény. Ukrajnában a tavalyinál 25 százalékkal több, 38 millió tonna tengeri kerülhet a raktárakba a novemberi számítások szerint, bár november 4-ig az esők miatt csak a terület 60 százalékán végeztek a betakarítással.