fbpx

Spanyolország az EU gyümölcsöskosara – de meddig?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 02.

A spanyol zöldség-gyümölcs ágazat exportteljesítménye új rekordot döntött 2023 első felében, de az importtal is ez történt. Sőt, a behozott áruk értéke terén három- és félszer nagyobb a növekedés. Aggódik a szakma.

Tartósnak látszik a probléma

A kiszállított, spanyol friss zöldség-gyümölcs exportvolumene 2022 azonos időszakához képest 8%-kal csökkent 2023 első felében (cc. 6,3 millió tonna). Mindeközben az export értéke – az infláció hatására – 7%-kal nőtt, közelítve a 10 milliárd eurót. Ugyanebben az időszakban a zöldség-gyümölcs import 2,2 millió tonnát tett ki, ami 14%-os növekedést jelent. A beszállított áruért 2,4 millió eurót kellett leszurkolni (+24%). Vagyis a kereskedelmi aktívum és a vezető exportőri szerep abszolút nincs veszélyben, viszont az import lendületes és tartós növekedése előbb-utóbb kibillenti Spanyolországot abból a szerepkörből, hogy az EU gyümölcsös kosara legyen.

Az export mennyisége a zöldségek és a gyümölcsök terén egyaránt csökkent, de ezt a zöldségek lényeges drágulása némileg kompenzálta (+13,6% bevételnövekedés). A gyümölcsökért kapott pénz viszont gyakorlatilag stagnált, annak ellenére, hogy a sárga- és görögdinnyével idén a spanyolok is jól tudtak keresni.

Spanyolország sorozatban a harmadik éve küzd a tavaszi fagyokkal, az áprilisi és májusi szakadatlan esőkkel, a nyári hőhullámokkal és aszállyal. A kertészeti termékek kivitt mennyisége már tavaly is 10%-os visszaesést mutatott 2021-hez képest, ezen belül gyümölcsökből 13%-kal zsugorodott az exportvolumen. És már tavaly is 7%-os növekedésben volt a zöldség-gyümölcs import.

paradicsomtermelő
Szabadföldön egyre nehezebb a termelés (forrás: Nathan Frandino/Reuters)

Az EU ellátására állt rá

Az ország gyakorlatilag az EU ellátására specializálta magát, az értékesítés 80-83%-ban a közösségen belül zajlik, a maradék döntően Nagy-Britanniát célozza. Idén 10 százalékkal kevesebb árut tudtak eladni a briteknek, amit a „harmadik országok erős versenypozíciójával” magyaráznak. (Ezalatt Marokkót kell érteni.) Anglián kívül csak Kanada, Brazília és az Egyesült Arab Emírségek vásárol még kis mennyiségeket a spanyol termékekből. Brazíliába 2023 első felében 14,5 ezer tonna zöldség-gyümölcsöt tudtak kiszállítani, miközben 71 ezer tonna import érkezett innen. A szaldó tehát egyáltalán nem kedvező Spanyolországra nézve.

Ha az ország visszaszorul az uniós piacon, másutt sem lesz könnyű dolga. Az EU-n kívüli gazdálkodókkal nehéz úgy versenyezni, hogy nemcsak az időjárás, de a termelési előírások is ellenük dolgoznak. Európának gyorsan el kell döntenie, hogy a belső termelést vagy az importot támogatja-e.

A gabonatermelés terén még rosszabbak a spanyol számok és a hosszútávú kilátások. Itt írtunk róla: Egyre több pénzből egyre kevesebbet termelnek a spanyolok.