fbpx

Tartja magát a hazai munkaerőpiac, de nem minden szférában

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 26.

Úgy nőtt a foglalkoztatottság, hogy közben sokan külföldre mentek, és a közalkalmazotti szférát is sokan elhagyták. A Covid kitörését követően a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma 200 ezer fő körül stabilizálódott.

munka
Ebben a szakmában sosincs elég munkaerő (fotó: Horizont Média)

Megjelent a KSH foglalkoztatottsági gyorsjelentése. Eszerint a teljes magyar foglalkoztatottsági ráta 74,6%, csaknem 24 ezer fővel több ember dolgozik ma a hazai munkaerőpiacon, mint egy évvel ezelőtt.

Sajnos a külföldön dolgozók száma is 16 százalékkal nőtt, a közfoglalkoztatotti szférából pedig a dolgozók 11%-a tűnt el egy év alatt.

A fiatalok (15-24 éves kor) körében kissé romlott a foglalkoztatottság, most 27,4%-uk áll munkaviszonyban. A férfiak körében mintegy 8,5 százalékponttal magasabb a foglalkoztatottság, mint a nőknél, csaknem 79%-os. A Covid idején még 10-11%-os volt a nemek közötti különbség ezen a téren. A legaktívabb korú lakosság (25-54 év) 88 százaléka dolgozik.

A mezőgazdaságban dolgozók háromnegyede férfi, az ágazatban foglalkoztatottak száma 2017 óta csökken. A Covid kitörését követően egy stabil, 200 ezer fős létszámmal működik a szektor.

foglalkoztatás
Forrás: KSH

Tavalyi átfogó cikkünk – bár a konkrét fizetéseket illetően már elavult – most is érvényes tanulságokkal szolgál: Legenda a félmilliós gépkezelői fizetés.