fbpx

Három válságtényező, ami közvetlenül hat a mezőgazdaságra

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 23.

A koronavírus árnyékként húzódik a bolygó felett, mindenkit egyformán veszélyeztet. Ám ahelyett, hogy egyesítette volna az emberiséget, csak fokozta a megosztottságot. De mégsem ez a legrosszabb, ami a mezőgazdaságot érte 2020-ban. Az AgriBusinessGlobal írását foglaljuk össze.

 

Kereskedelem és vámok

A kereskedelmi akadályok 2020-ban világszerte nyugtalanító bizonytalanságot hoztak a mezőgazdasági termékek és az inputanyagok forgalmában. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) adatai szerint a globális kereskedelem éves volumene 18,5%-kal esett vissza 2020 második negyedévében az első negyedév 3%-os csökkenését követően. A WTO, az IMF és más vezető szervezetek szerint az egész éves zsugorodás várhatóan 13% körül lesz. Mondhatnánk, hogy ennek kizárólag a pandémia az oka, csakhogy ez nem igaz. A kereskedelem már a járvány kitörése előtt lassult a 2018-as kereskedelmi háború, a fokozódó politikai feszültségek és a lassabb gazdasági növekedés miatt. A büntetővámok jelentik a legnagyobb akadályt az áruforgalom előtt. Mindeközben az egyes nemzetek a járvány hatására az élelmiszer-önellátás fontosságát tűzték a zászlajukra, valamint az energiaellátás szempontjából is kisebb kitettségre törekedtek. A nemzetgazdaságok bezárkózása hosszabb távon átírhatja a globális kereskedelmet.

 

raktár

 

Kereslet és kínálat

A növényvédő szerek (és műtrágyák) folyamatos árcsökkenése várható, miután a gyártás messze a kereslet fölötti mennyiséget állított elő. (Magyar viszonylatban a hazai gyártású műtrágyák árában volt nagy árcsökkenés, miközben a külföldről érkező növényvédő szerek drágultak, lényegében a forint gyengülése miatt – a szerk.) Ez először 2019-ben mutatkozott meg, és tulajdonképpen ennek köszönhető, hogy az inputárak nem szálltak el a válságban, a termelés zökkenőmentesen tovább folyhatott. Mivel a GDP növeléséhez fontos az export, a főbb kibocsátó országok 2020-ban is az intenzív eladásban voltak érdekeltek, így az árak nyomottak maradtak. A készletek továbbra is magasak, miközben a kereslet bizonytalan az újrainduló és átformálódó nemzetgazdaságokban.

Konszolidáció

Recesszió idején vállalkozások ezrei hullanak el. A legutóbbi pénzügyi válság során az Egyesült Államokban 2008 és 2010 között több mint 225 ezer vállalkozás csődölt be. A likviditás fenntartása a járvány okozta válságban is elsődleges cél. Ám minden válság egyben egy új lehetőség is azok számára, akik ekkor megfelelő anyagi háttérrel rendelkeznek. Ez az üzemkoncentráció ideje. Aki nem bírja tovább, azt felvásárolják mások. A régi status quo-k felbomlanak, és az új piaci viszonyok között új erősorrendek alakulnak ki.