fbpx

Idén Jonaprince és Idared almából lesz kevesebb

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 21.

Más almafajtákból viszont jónak tűnik a lengyel termés, de így sem éri el a tavalyi szintet. Az utóbbi évek trendje, hogy az almatermelők részben körtére állnak át.

 Jonaprince alma
Kevesebb Jonaprince lesz az idei kínálatban (forrás: hollandalma.hu)

Lengyelországot fagykárok érték tavasszal, majd csapadékosra fordult az időjárás. Az almavirágzás után néhány nagyon száraz hét következett. Ez befolyásolta az alma méretét azokban a gyümölcsösökben, ahol nem volt megfelelő öntözés. A mostani hőhullám hatásai még nem világosak. Összességében a lengyel almatermés várhatóan kisebb lesz a tavalyinál, főként a Jonaprince és az Idared esetében csökken a mennyiség – vélekedik egy almatermelő szövetkezet, a Rajpol értékesítésért felelős szakembere, Dominik Woźniak.

Ellenben jó lesz a Gála és a Red delicious termése, és a Golden fajta is az elvárt szintet hozza. Most a szokásosnál alacsonyabbak az almakészletek Lengyelországban, az érdeklődés pedig erős a gyümölcs iránt. (Egész Európában kevesebb az alma az ötéves átlagnál, és az uniós átlagár 22 százalékkal magasabb a tavalyinál – a szerk.) Az elmúlt években a lengyelek folyamatosan munkaerőgondokkal küzdöttek a szedés idején, most azt remélik, elegendő munkáskéz lesz az országban, hogy jól fusson a betakarítási kampány.

Woźniak szerint az elmúlt években jövedelmezőbbnek bizonyult körtetermesztőnek lenni, emiatt több almáskert is körtére váltott, leginkább a Conference fajtára, melynek évről évre növekszik a termőterülete az országban.

Lásd még a témában: 12 millió tonna alatt várható az unió almatermése.