fbpx

Cseresznye: nem igaz, hogy drága

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 01.

A legkoraibb fajták szedésével elkezdődött a magyar cseresznyeszezon. A termés és az árak is átlagosnak mondhatók. Némi bizonytalanság tapasztalható a német és az osztrák piac fogadókészségével kapcsolatban.

cseresznye
Kis tételben, háztól 1000 forintért szerezhető be a korai cseresznye (forrás: Jófogás)

Átlagos mennyiség

A magyar termelőket megkímélték a fagyok, de a hidegebb tavaszi időjárás megtette hatását, idén egy átlagos 10 ezer tonnás össztermésre van kilátás az országban. Kelemen Péter, a zöldség-gyümölcs termeléssel és kereskedelemmel foglalkozó Medifruct Kft. ügyvezetője szerint az ukrán-orosz háború mind a bel-, mind a külpiacokon hatással lehet a fogyasztók vásárlási kedvére.

„A legtöbben megnyugodhattunk, mert a virágzás során nem volt komoly fagy, de a négy-öt napos hideg időjárás kevés méhaktivitással járt. Országos szinten nagyjából 10 ezer tonnás termésre számítunk” – mondja a szakember. A KSH adatai szerint az elmúlt két évben bő 8000 tonna cseresznyét szüreteltünk, de 2018-ban átléptük a 12 ezer tonnát is. A nagybani piacokon jónak ígérkezik a kezdő volumen, de az árakkal nem elégedett Kelemen: „Tavaly a szezon elején magasabbak voltak az árak, mint az idén. Átlagos árszínvonalat látunk, ami nem fedezi a magasabb ráfordítási költségeket.”

Május utolsó hetében 1000 forint körüli átlagárakkal indult a korai fajták értékesítése a nagybani piacokon, a fogyasztók azonban 2000 forintot meghaladó árakkal találkozhatnak a termelői piacokon. Szedd-magad akcióban akár 500 forintért is haza lehet vinni a cseresznye kilóját, kiskerttulajdonosok 1000 forintért kínálják a leszedett termést az interneten. A rázott, ipari gyümölcsöt 200-300 forintért árusítják a gazdák.

Telített piac, gyenge vásárlóerő

A cseresznyeszezon július első hetéig tart. A főszezon június 7. és 20. közé tehető. „Amit nem tudunk előre jelezni, az az, hogy a háború hogyan befolyásolja a fogyasztási szokásokat kulcsfontosságú piacainkon, Németországban és Ausztriában. Nem tudjuk, mekkora lesz a vásárlási kedv. A szezon első jelzései nem jók, feltehetően a magas infláció miatt. Reméljük, hogy Ausztriába, Szlovákiába és esetleg Lengyelországba is be tudjuk indítani az exportot, bár ezek a piacok már telítettek. Csak Spanyolországban volt kihívásokkal teli a tenyészidőszak, míg Olaszországban és Görögországban jó a cseresznyetermés. Exportpiacainkon emiatt sokkal most nagyobb lesz a verseny” – latolgat a gerendási szakember.

Hozzáteszi: „Egy átlagos méretű, 30 hektár cseresznyével és 40 hektár egyéb gyümölcsökkel rendelkező gazdaság 10 fő főállású dolgozóval üzemel, de a júniusi szedéshez 80-100 idénymunkásra van szükség négy-öt héten át. Ezeket az embereket ilyen rövid időre nehéz a gazdasághoz kötni.”

Ez is érdekelheti a témában: Ezerszám érkeznek a cseresznyés konténerek