fbpx

Most vámmentesen léphet be Törökországba a búza, kukorica, árpa!

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 október 27.

Vissza nem térő alkalmat ad az exportőröknek a gabonafélék fékezhetetlen drágulása és a forint gyengesége. Törökország nem bírja tartani tovább az importvámokat. Az akciója december végéig tart.

 

 

A nemzetközi nyersanyag- és gabonaárak emelkedése a török líra értékvesztésével párhuzamosan nagyon megnöveli az ország importköltségeit, ez pedig áremelkedést okoz a belföldi piacon. Az étkezési búza belföldi ára pillanatnyilag 280 dollár körül van a tőzsdén, holott júniusban még csak 235 dollárra becsülte a terményt a piac. Október első hetében a belföldi árpa 190 dollárt ért, míg az import terményért 230 dollárt kellett fizetni a Márvány-tengeri kikötőkben. A belföldi kukorica ára mintegy 200 dollár volt ugyanekkor, ami szintén alacsonyabba nemzetközi áraknál – ez szokatlan jelenség Törökország életében, jegyzi meg az USDA.

Valamennyi gabonaféle belföldi ára gyors emelkedésben van. A betakarítás óta mintegy 20 százalékos a drágulás mértéke, és mintegy 40 százalékos a tavalyi évhez képest. Ezért Törökország azonnali hatállyal nullára csökkentette a búza, az árpa és a kukorica behozatali vámját a korábban érvényes 45, 35, illetve 25 százalékról. Az új tarifák 2020. december 31-éig érvényesek, majd visszaállnak a korábbi szintre. Az állami készletek pillanatnyilag nagyon alacsonyak. Törökországnak több millió tonna búza behozatalára van szüksége ahhoz, hogy kielégítse a hazai keresletet a naptári év vége előtt. A kormányzat úgy véli, az importvámok eltörlésével elkerülhető lesz a belföldi árak elszabadulása.

A magyar gabonaexportnak nagyon kedveznek a jelenlegi árviszonyok. A búza és a kukorica erőteljes kiáramlása természetesen a hazai árakra is hatással van.