fbpx

12 millió tonna alatt várható az unió almatermése

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 11.

A nyár derekán csapadékhiány, vihar és jégeső csökkentette a jónak ígérkező európai termést, így a tavalyi kiváló eredmény nem ismételhető meg. Jelenleg magas az alma ára.

Gála alma
Közkedvelt fajta: Gála (forrás: nlc.hu)

A nyári időjárás közbeszólt

A WAPA eredetileg az előző szezonhoz hasonló almatermést valószínűsített, de tavaly augusztusa óta több tagállamban is hőhullámok és csapadékhiány jelentkezett, amelyek kisebb gyümölcsméretet eredményeztek. Ma már biztosra vehető, hogy az EU termésmennyisége nem éri el a 12 millió tonnát. A 2022. december 1-jei készletek pedig a 10 legfontosabb termelőországban 9%-kal maradtak el az előző évi szinttől.

A legnagyobb mennyiséget előállító Lengyelország esetében egymásnak ellentmondó, a potenciális termést a tavalyinál lejjebb becsülő jóslatok hangzanak el. A kisebb mennyiség azonban nem jelent rossz termést, tavaly ugyanis a valaha mért második legjobb szüretet zárták 4,5 millió tonnával. Mindezt annak ellenére, hogy a munkaerőhiány miatt a termés egy része a fákon maradt.

Június végén leginkább a belpiacra szánt Jonagold és Idared fajták esetében látszott kisebbnek az idei termés, míg az inkább külpiacra értékesített Gala, Golden és Red Delicious ígéretesnek tűnt. Azóta csapadékhiány, majd viharok és jégeső károsította a gyümölcsösöket.

Kínában is gyengébb a termés

A lengyel almaágazat a következő kihívásokkal néz szembe: növekvő inputköltségek, magas szállítási költségek; munkaerőhiány. Ellenben jó hír, hogy a termés kisebb része kerül a friss piacra; a magas energiaköltségek fejlesztésekre ösztönözték a feldolgozókat és hűtőtárolókat; kiváló exportlehetőségek lesznek a léalma piacán, miután Kínában 9 millió tonnával a normál szint alatti termésre van kilátás; az exportot a lengyel zlotyi dollárhoz és euróhoz mért gyengülése is támogatja.

Amikor a lengyel étkezési alma kiszorult a belorusz piacról, Latin-Amerikában, a Közel-Keleten és Ázsiában találtak új vevőket az EU-ban el nem helyezhető mennyiségre. Áprilistól újra szállíthatnak a fehéroroszoknak, ami jótékony hatással volt a készletek kiürülésére. Egy kiló lengyel almáért júliusban 58 eurócentet fizettek a nagybani piacon, az árszint 29 százalékkal volt magasabb a tavalyinál. A léalma árában is növekedés várható, méghozzá trendszerűen, nemcsak az idei évben, amit piaci elemzők a fogyasztói elvárások és a termelési szerkezet változásaival magyaráznak.