fbpx

Méhbarát szőlőültetvény? Igen! Egyre népszerűbb

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 22.

A pollengyűjtő rovarok, például a mézelő méhek, a vadméhek vagy a pillangók nagyon fontosak az ökoszisztémánk egyensúlya szempontjából. Beporozzák a termesztett és a vadon élő növényeket és nélkülözhetetlenek környezetünk táplálékhálózatában. Az utóbbi évek során a méhek és az egyéb beporzó rovarok életkörülményei rendkívül leromlottak. Például vadon élő méheink nagy részét a kihalás fenyegeti. Ezért, ezen hasznos rovarok számára egyre gyakrabban telepítenek, úgynevezett méhlegelőket.

méhek
A napraforgós parcellák vonzzák a méheket

Gyakorlatilag minden beporzást igénylő növényi kultúrára jó hatással van, ha a közelében méhlegelő kerül kialakításra. A méhlegelő egy olyan – többnyire vegyes – növényi kultúra, amely sok nektárt és virágport termel, így ideális táplálékforrás a méheknek és más beporzó repülő rovaroknak. A téma kapcsán gyakran említik az amerikai mandulatermesztők példáját – nem ok nélkül. Ugyanis náluk, a Seeds for Bees program keretében, 2013 óta 27 ezer hektár méhlegelő került kialakításra. Ami a tapasztalati adatok alapján hatékonyan támogatja a gazdálkodást.

A méheknek, a beporzási tevékenységükön túl, még számos fontos de, alulértékelt szerepük is van. A talaj egészségének fenntartásában is nélkülözhetetlenek. Biztosítják a nitrogént természetes módon megkötő növények szaporodását. Sőt, ha kifejezetten a szőlőtermesztésre fókuszálunk kijelenthető, hogy támogatják az egészséges mikorrhiza közösségeket, ami elengedhetetlen ennél a növénynél. A méhek az egészséges szőlőültetvény és az érintetlen környezet indikátorfajai. Ökológiai szempontból ezek jelzik az életciklus-hurok visszatérését.

Hogyan tehető méhbaráttá egy szőlőültetvény? A válasz kézenfekvőnek tűnik: méhlegelő kialakításával. Ez, többféle módon is megvalósítható. Egyik lehetőségként a sorközi, virágzó növények vetése kínálkozik. A másik megoldást pedig a környező területek virágosítása jelentheti. Természetesen a két megoldás együtt még hatékonyabban működik. Néhány szőlészet például a napraforgóra „szavazott”. A napraforgós parcellák vonzották a méheket, létfontosságú élőhelyet biztosítottak a beporzóknak és más hasznos rovaroknak. Továbbá védte a talajt a szél okozta eróziótól. Nem utolsó sorban, pedig pozitív vizuális élményt nyújtva lenyűgözte a szőlészetbe érkező látogatókat. Egy tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a napraforgó növeli a méhek ellenálló képességét a kórokozókkal és parazitákkal szemben.

A beporzók védelmének elkötelezett híve az amerikai, Sarah Red-Laird, aki ennek érdekében létrehozta a Bee Girl Organization (BGO) nevű nonprofit szervezetet. A szervezet honlapján (www.beegirl.org) a teljes „méh-támogató” projekt leírása megtalálható. Így abból minden olyan szőlész ötleteket meríthet, aki az ültetvénye méhbaráttá tételén gondolkodik.

A fajban gazdag gyepek előnyeiről is írtunk korábban, olvassa el azt is!

Czékus Mihály