fbpx

A forgalomba hozatali engedélyhez minősíteni kell a drónt

Írta: MezőHír-2022/1. lapszám cikke - 2022 január 14.

Cél, hogy a cseppképzési és szórástechnikai szempontból megfelelő növényvédelmi gépek kerüljenek forgalomba, ennek érdekében végre kell hajtani a permetező drónok típusminősítését – tájékoztatja a gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

 

Permetető drón indulóban.
A MATE-én kidolgozták a növényvédelmi gépekre kiterjedő feltétel- és követelményrendszert (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

2021. december 1-jén hatályba lépett az Agrárminisztérium vonatkozó rendelete

A típusminősítési eljárás követelményrendszerét a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a honlapján teszi közzé.

A MATE szakemberei kidolgozták a rendelet hatálya alá tartozó növényvédelmi gépek – beleértve az 5 dm3-nél nagyobb névleges térfogatú permetlétartállyal felszerelt permetező drónokat is – minden szükséges részletre kiterjedő feltétel- és követelményrendszerét.

Az egyetem weblapján, a laborközpont oldalán megtalálhatók a benyújtandó dokumentumok, a minősítési eljárás menete, az adatpótlás feltételei, valamint a díjszabás.

A vonatkozó jogszabály a 45/2021. (XII. 1.) AM rendelettel módosított, a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendeletet.

 

A gyártó vagy forgalmazó kötelessége

A permetező drónok típusminősítési eljárásainak megindítását a gyártó és/vagy forgalmazó vállalatoknak kell kezdeményeznie a MATE-nál. Az eljárás elsődleges célja annak biztosítása, hogy hazánkban kizárólag olyan növényvédő gépek kerülhessenek termelői használatba, amelyek kielégítik a cseppképzési és szórástechnikai szempontok követelményrendszerét.

Pozitív eredménnyel zárult eljárást követően a permetező dróntípusok forgalomba hozatali engedélyt kapnak, és bekerülnek a MATE által vezetett kapcsolódó nyilvántartásba. Az érvényes engedély meglétének igazolására a növényvédelmi gépre – matricát kell felragasztani, melyet szintén a MATE ad ki.

 

Permetető drón gabonatábla felett.
Drón vásárlása során célszerű meggyőződni arról, hogy az eszköz rendelkezik-e tanúsítvánnyal, csak így használható a mezőgazdaságban (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A vásárlónak nincs kötelezettsége az eljárással kapcsolatban

Azonban célszerű minden esetben meggyőződniük arról, hogy a kereskedőtől vásárolt permetező drón rendelkezik-e érvényes forgalomba hozatali engedéllyel és igazoló matricával (a jogszerű használat egyik feltétele).

A korábban esetlegesen értékesített permetező drónok szintén típusminősítés-kötelesek. A Nébih – a már értékesített eszközök esetében – 2022. április 30-ig biztosít lehetőséget a típusminősítési eljárás pótlására, azzal a kitétellel, hogy a forgalmazónak az eljárás eredményéről minden értékesített permetező drón tulajdonosát értesítenie kell.

Magyarország területén, annak légterében a mezőgazdasági légi járművel történő mező- vagy erdőgazdasági célú, növényvédő szerrel, növényvédő szernek nem minősülő növényvédő hatású termékkel vagy termésnövelő anyaggal végzett növényvédelmi vagy talajerő-gazdálkodási tevékenységek végzését ugyanis rendelet szabályozza (44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet).

A hivatal 2022. május 1-jét követően a forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező eszközök forgalmazóival szemben hatósági eljárást indít.

 

Forrás: Nébih közlemény
Összeállította: Barna Ferenc