fbpx

Ne adja fel, vessen árpát, búzát, lesz rá vevő

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 21.

Miközben itthon belefúlunk a raktárkészletekbe, a világ árutartalékai a hetedik egymást követő évben zsugorodnak. Különösen kalászosból lesz kevés, mire eljön a következő aratás.

búza kézben
Előrejelzés: kevés búza marad a világban, mire eljön a következő aratás (forrás: pixabay.com)

Gyorsabb a felhasználás, mint a termelés

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) legutóbbi jelentésében némileg felfelé módosította az árunövények globálisan várható zárókészletét, de az még így is kisebb lehet a tavalyinál. 2017 óta folyamatosan csökkennek a világ árutartalékai, annak ellenére, hogy idén a valaha mért második legjobb termést gyűjthetik be a gazdálkodók.

globális árutartalék
Forrás: IGC

Amiből kevés marad a következő betakarításra

A jövő évre áthúzódó búzakészleteket 2 millió tonnával lejjebb, 261 millió tonnára korrigálták, ami 21 millió tonnával lenne kevesebb a mostaninál. Az árpakészletek pedig 28 éves mélypontra csökkennek, mire eljön a következő aratás. Magyarán a piac tűkön ülve fogja várni, hogy azok, akik nem adták fel a termelését, piacra vigyék a friss árut.

Amiből nőnek a raktárkészletek

Ezzel szemben a kukorica áthúzódó mennyisége 14 millió tonnával növekedhet, nagyjából a 2021. évi termést követő szintre. A világ szójatermése 30 millió tonnával haladhatja meg a 2022/23-as évit, ebből 64 millió tonnára dagadhatnak a készletek (+12 millió tonna), annak ellenére, hogy a kínai import növekedni fog. A jelenség alapvető oka, hogy a felhasználás növekedését nem követi a globális kereskedelem. Főként az ukrán export visszaesése miatt a tavalyinál 4 százalékkal kevesebb áru jut el a vevőkhöz az előrejelzések szerint.

Lásd kapcsolódó írásunkat: Zuhan az export, maga alá temeti az ukránokat az idei termés.