fbpx

Már megint egy traktor lassítja a forgalmat!

Írta: Barna Ferenc - 2022 július 28.

Egy rövid videóval erősít rá korábbi együttműködésére a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ). Az aktuális téma: a nyári időszakban egyre több mezőgazdasági járművel találkozhatnak a közlekedők az aratási munkák miatt. Ezek a traktorok és speciális munkagépek jellemzően az átlagosaknál szélesebbek, nagyobb figyelmet követelnek a közlekedés minden résztvevőjétől, beleértve a gépek sofőrjeit is.

Munkagép az úton
Egy alsóbbrendű utat a traktor és vontatmánya teljes szélességében elfoglalhatja

A nagyobb munkagépeket kellő körültekintéssel szabad csak megelőzni

A két szervezet legújabb közös videójában arra hívják fel a figyelmet a szakemberek, hogyan érdemes a széles járművek környezetében közlekedni és mit tehetnek a gazdák, hogy megkönnyítsék a többi közlekedő dolgát.

A közlekedőknek érdemes szem előtt tartani, hogy egyes térségekben a szokásosnál is több mezőgazdasági járművel találkozhatnak, ezért fokozott óvatosságot, türelmet és megértést kérnek tőlük a szakemberek. A nagyobb munkagépeket kellő körültekintéssel szabad csak megelőzni, a balesetveszélyes és meggondolatlan manőverek helyett érdemes türelmesen kivárni, amíg a járművek vezetői le tudnak húzódni és biztonságosan meg lehet előzni őket.

Szembejövő forgalom esetén a gépkezelőknek javasolt félrehúzódnia

A passzív eszközök mellett sokat tehetnek a mezőgazdasági gépek sofőrjei is, érdemes figyelnie arra, hogy széles eszközeikkel elkerüljék az útmenti táblák, korlátok, útszéljelzők megsértését, illetve amennyiben az adott út szélessége engedi, fontos, hogy ne a padkán közlekedjenek egy kerékkel.

Szembejövő forgalom esetén a gépkezelőknek javasolt inkább a megfelelő helyre félrehúzódva többször megállniuk útjuk során.

Széles járművek, speciális tulajdonságokkal

A Magyar Közút és a MEGFOSZ együttműködési megállapodásának részeként a társaságok a jövőben további közös edukációs tartalmakkal segítik majd a türelmesebb, biztonságosabb közúti közlekedést. A két szervezet így továbbra is arra kér valamennyi közlekedőt, hogy figyeljenek, vigyázzanak egymásra az országos utakon is.

Forrás: Közös sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc